Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je za RTS da je akcija policije trajala cele noći posle incidenata ispred Skupštine Beograda i da je do sada procesuirano 38 osoba. Blokada državnih institucija i mostova se neće tolerisati, rekao je načelnik Ivković.

Ivković je naglasio da policija nastavlja sa prikupljanjem dokaza o jučerašnjim protestima ispred Skupštine Beograda i da će broj procesuiranih tokom dana biti veći. Kako je istakao, procesuirano je 38 lica, koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Nastaviće se sa prikupljanjem dokaza i procesuiranje lica, te da će taj broj tokom dana biti još veći. "Juče je ispred prostora Republičke izborne komisije, u ulici Kralja Milana, od strane koalicije Srbija protiv nasilja, održano neprijavljeno javno okupljanje. Već iz govora predstavnika tih stranaka svi smo mogli da naslutimo i predvidimo dalji razvoj situacije", kaže Ivković.

Napad trajao puna tri sata

Kaže i da je napad trajao puna tri sata. Prvi kontakt sa policijom je bio oko 18.55 i sve je trajalo do 21.50. "Napad je trajao puna tri sata. Prvi kontakt sa policijom je bio oko 18.55 i sve je trajalo do 21.50. U tom napadu koristili sve što im je došlo pod ruke - kamenice, motke, baklje, nažalost ima jedan deo pripadnika ministarstva koji su povređeni, ukupno njih osmoro. Našeg pripadnika očekuje hirurški zahvat na KC Srbije i nadam se da će nakon tog zahvata kolega da izađe i da se što pre vrati svojoj porodici", kaže Ivković. Ističe da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova trpeli napade demonstranata tri sata sa nadom da će taj hir i taj napad huliganizma prestati.

"Imali smo i naredbu da ostanemo suzdržani. Ocenili smo situaciju kada ćemo i u kom momentu da intervenišemo. Samim pojavljivanjem žandarmerije veliki broj "junaka" je pobegao sa lica mesta", kaže Ivković. Navodi da je jedinica policije delovala isključivo u skladu sa zakonom, a sva lica će biti procesuirana u saradnji sa nadležnim pravosudnim i sudskim organima. "Predstavnici policije su uoči izbora imali sastanak sa predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja" zbog saznanja da će biti nasilnog upada u institucije. Na sastanku su oni apsolutno negirali da može doći do bilo kakvog nasilja i dali garancije što se toga tiče. Sada vidimo da su informacije koje smo dobili bile tačne", kaže Ivković.

Kako kaže, bilo je saznanja da će do ovakvog scenarija doći nakon izbora. "Moram da napomenem da smo predstavnike koalicije upozorili na sve ovo, kako na tom sastanku koji je održan neposredno pred izbore, tako i tokom samog jučerašnjeg javnog okupljanja. Naši predstavnici upozorili su da je to ponašanje koje je juče ispoljeno apsolutno van svih zakonskih okvira. Vidi se da je upliv stranih službi i te kako prisutan", kaže Ivković.

Navodi i da akcija nije završena i obećava da će svi do jednog koji učestvuju u ovakvim neredima biti procesuirani. "Akcija nije završena. Oni se sumnjiče za krivična dela pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama i javnom skupu. Tokom današnjeg dana mi nastavljamo naše aktivnosti. Iz predstavništva Ministarstva mogu samo da obećam da ćemo sve do jednog vinovnika koji je učestvovao u ovakvim neredima procesuirati, protiv njega podneti odgovarajuće prijave, a sve u skladu sa nalazima tužilaštva i nadležnih organa u radu", kaže Ivković.

Šteta u Skupštini grada

"Oštećen je veliki deo prozora, ulaznih vrata Skupštine grada, unutrašnjeg prostora, enterijera, video nadzora... Videli ste sami šta je sve bačeno na zgradu, samo je puka sreća da nije došlo do nekog požara", kaže Ivković.

Danas blokada na Brankovom mostu 

Ono što mi za sada znamo, a to je da se tokom današnjeg dana očekuje da u 11 sati dođe do blokade Ministarstva državne i lokalne samouprave, nakon toga je blokada na Brankovom mostu. Kao što sam već rekao, pripadnici ministarstva imaju sve mere da se situacija kontroliše, da se sve identifikuje i da se protiv njih podnesu adekvatne prijave", kaže Ivković za RTS.

BONUS VIDEO:

JAGODIĆ IZ SPASILAČKE BRIGADE OPISAO JEZIVU SCENU U NOĆI TOKOM POTONUĆA SPLAVA: Ljudi su se davili, neki završili na toksikologiji Kurir televizija

 (RTS/MONDO/J.D.)