Beograd na Mondu

Kineski policajci počeli da patroliraju Beogradom,evo koja je njihova uloga

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Prva zajednička patrola srpske i kineske policije počela je danas da radi u Beogradu. Cilj je, kažu, da se olakša komunikacija i pruži veća sigurnost "velikom broju kineskih turista" koji dolaze u Srbiju. I onima koji ovde žive.

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Osim u prestonici kineski policajci će za sada sa kolegama iz Srbije patrolirati i u Novom Sadu i Smederevu.

Prezentaciji mešovite patrole pripadnika MUP-a i pripadnika kineskog Ministarstva javne bezbednosti prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Stefanović je rekao da će srpsko-kineske patrole biti raspoređene na više lokacija u Beogradu - u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, na Trgu republike, u bloku 70 i na aerodromu ''Nikola Tesla''.

Pojasnio je da su patrole formirane prema sporazumu koje je u Beogradu potpisao sa kineskim ministrom javne bezbednosti Džaom Kedžijem.

Pogledajte i ovo

''Videćemo kako će se odvijati pilot projekat, a ako bude potrebno, mešovite patrole biti formirane i u drugim gradovima u Srbiji'', rekao je Stefanović.

Zahvalio je kineskim kolegama što su, kako kaže, prepoznali potrebu da se zajedničkim radom srpske i kineske policije olakša komunikacija velikom broju kineskih turista koji dolaze u našu zemlju.

 "Imajući u vidu da je broj kineskih turista u porastu i da su u Srbiji ubedljivo na prvom mestu po brojnosti, jasno je zbog čega su ove patrole potrebne'', istakao je ministar.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je od stupanja na snagu bezviznog režima između Kine i Srbije porastao broj kineskih turista koji posećuju Srbiju i naglasila da će zajedničke patrole biti neposredno službi kineskih turista, da će ojačati njihov osećaj sigurnosti i uneti novu vitalnost u saradnji dve zemlje u oblasti turizma.

"Verujem da kineski policajci neće biti samo čuvari bezbednosti nego i ambasadori našeg prijateljstva i da će njihov dolazak još više približiti naše dve zemlje. Očekujemo da će se i odvažni srpski policajci u bliskoj budućnosti pojaviti na ulicama u Kini'', rekla je ambasadorka.

Kineski policajci će biti angažovani od tamošnjih vlasti. Ostalo je samo da se vidi kako će međusobno komunicirati naši i kineski policajci, ali uvek je tu engleski jezik.