Beograd na Mondu

Prvi spomenik u Beogradu na vodi; pogledajte kome je posvećen

Izvor MONDO/Agencije

Skupština Beograda usvojila je danas odluku o podizanju spomenika američkom predsedniku Vudru Vilsonu, koji će se nalaziti u okviru istoimenog bulevara u Beogradu na vodi.

Gradski parlament usvojio je i odluku o podizanju spomenika kojim se odaje počast pripadnicima vojske i policije Srbije koji su učestvovali u borbama na karauli Košare 1999. godine.

Spomenik će biti podignut u park-šumi "Bencio buli" na Savskom vencu.

Skupština grada je prihvatila inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd dobije spomenik 28. predsedniku SAD Vudrou Vilsonu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da će spomenik Vudrou Vilsonu biti simbol srpsko-američkog prijateljstva i podsetio da je Vilson bio prijatelj Srbije ne na rečima, već na delu.

"Ako se neko pita zašto se jednom američkom predsedniku podiže spomenik i to 100 godina nakon završetka Prvog svetskog rata, malo je bilo predsednika koji su bili takvi prijatelji Srbije kao Vudro Vilson i on to nije dokazao samo rečima, već i delom", rekao je Vesić.

Srbija je, dodao je, imala pomoć od SAD-a u teškim danima kada je bila suočena sa napadom nemačke, austrougarske imperije i bugarske vojske.

Vesić je podsetio da je Vudro Vilson na Beloj kući, pored američke, 1918. godine podigao srpsku zastavu.

"Sramota je što Vilson nije ranije dobio spomenik i zato će ga podići Grad i Vlada Srbije u saradnji sa ambasadom SAD", rekao je Vesić.