Beograd na Mondu

HAOS u Beogradu - Taksisti će blokirati i mostove i kažu: Građani, izvinite

Izvor mondo.rs

Treći dan nastavljene gužve i problemi u Beogradu zbog protesta taksista. Udruženja taksi prevoznika blokirali širi centar od 13 do 15 sati. Najavljena nova radikalizacija. Ko je u pravu - taksisti ili CarGO?

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Taksisti, nezadovoljni radom komunalne milicije i nesprovođenjem Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, održavaju svakodnevne proteste ispred Vlade Srbije dok im zahtevi ne budu ispunjeni.

Protest ispred Vlade Srbije i danas je trajao do 15 sati, nakon čega je počeo da se stabilizuje saobraćaj.

Čini se da rešenje za svakodnevne blokade grada nema na vidiku, pošto su taksisti za sledeću nedelju najavili radikalizaciju protesta.

Kažu i da će krenuti u blokadu mostova i glavnih saobraćajnica.

Taksisti se, prenosi naš reporter, izvinjavaju građanima i poručuju da je to borba za opstanak njihovih porodica.

Evo kako je tekao sam današnji protest: U 12 sati ugašen je dispečerski centar koji ne prima pozive građana, a od 13 sati organizovana je i protestna vožnja taksista, da bi se, kao i prethodnih dana u 14 sati okupili ispred Vlade Srbije.

MONDO reporter je na licu mesta. Pogledajte snimke:

  Kakav je vaš stav o ovom protestu - glasajte u anketi:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Taksisti su se i danas kretali u četiri pravca, pa je i u tim delovima grada bio haos dok nisu stigli do Vlade:

Hala "Aleksandar Nikolić" (Pionir): Čarli Čaplina - Jaše Prodanovića - Takovska - ugao Trga Nikole Pašića i Vlajkovićeve.

Kumodraška (Voždovac): Bulevar Peka Dapčevića - Autokomanda - Bulevar oslobođenja - Trg Slavija - ugao Nemanjine i Balkanske.

Blok 70 (Novi Beograd): Oml. brigada - Bul. Mihajla Pupina - Brankov most - Prizrenska - Terazije - Trg Nikole Pašića - ugao Kneza Miloša i Nemanjine.

Obrenovački put (Čukarica): Obrenovački put - Radnička - Bulevar vojvode Mišića - Mostarska petlja - ugao Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra.

Taksi udruženja održala su obećanje i vozila građane duž trase protesta.

Oni su juče najavili da će nastojati da sugrađanima, s obzirom da im svojim protestnim vožnjama otežavaju obavljanje njihovih aktivnosti, to u maloj meri kompenzuju.

Zbog toga od danas, na svojim trasama, a u okviru protestne vožnje, taksisti besplatno prevoze sugrađane, u šta se uverio i reporter Monda. 

Taksisti blokiraju centar grada od ponedeljka, a juče ih je na ulicama, prema procenama taksi udruženja, bilo oko 3.000. Oni su najavili i radikalizaciju protesta ukoliko nadležni organi ne odreaguju i to tako što će sledeće sedmice umesto od 13 do 15 sati, protest održati od 13 do 17 sati.

Za dve sedmice će, kažu, pozvati porodice da im se pridruže, a za tri će podeliti taksiste da protestuju ujutru od 7 do 10 i popodne od 13 do 17 sati.

Beogradski taksisti iz više udruženja već dva dana blokiraju grad nezadovoljni radom komunalne milicije i nesprovođenjem Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Nadležno ministarstvo saopštilo je da kompanija "CarGo" u Srbiji radi nezakonito i da je protiv te firme podnelo krivičnu prijavu.

Protesti taksista izazvali su negodovanje Beograđana prethodnih dana, zbog gužvi u gradu i problema sa gradskim prevozom.