Beograd na Mondu

Taksisti opet blokirali centar Beograda: Ili pokojnici ili pobednici! VIDEO

Izvor mondo.rs

Beogradski taksisti nastavili su danas sa blokadom prestonice i najavili skoru radikalizaciju protesta. Ako im zahtevi ne budu ispunjeni, od ponedeljka kreće blokada mostova i glavnih saobraćajnica!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Taksisti su nezadovoljni radom komunalne milicije i nesprovođenjem Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Protestuju od ponedeljka i najavili su da će svakog dana organizovati proteste ispred Vlade Srbije sve dok im zahtevi ne budu ispunjeni i ne zabrani se rad firmi CarGo, uz pomo čije aplikacije se prevoze putnici po Beogradu.

"Na dobrom smo putu. Juče je Ministarstvo saobraćaja podnelo krivilču prijavu protiv CarGo, tako da očekujemo da i ministar trgovine Rasim Ljajić pokrene zabranu rada te firme", rekao je na protestu taksista Aleksandar Bijelić, predsednik Komore taksista. 

Protesne kolone krenule su iz nekoliko krajeva grada i oko 14h se "spojile" ispred zgrade Vlade Srbije.

Već oko 13.45 bili su blokirani Trg Nikole Pašića, potez od Slavije do Savskog trga, Ulica kneza Miloša, Takovska, deo Bulevara kralja Aleksandra.

Taksisti su ispred Vlade Srbije poručili da među njima ima i odlikovanih heroja s Košara, ljudi koji su besplatno prevozili žrtve poplava... "Ovo su očigledno neki zaboravili", poručili su taksisti.

Kažu da su uspešno izdržali prvu nedelju protesta, uprkos pritiscima i napadima na taksiste. Brhunac radikalizacija protesta očekuju u trećoj nedelji protesta kada će, kako kažu, biti pokojnici ili pobednici. O daljim merama odlučiće na sastanku predstavnika taksi komore i Sindikata Nezavisnosnost u nedelju uveče.

"Od ponedeljka nam u Srbiju dolazi u posetu predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Pozdravićemo ga, i 'pitati' ima li Ubera (američka firma sa aplikacijom sličnom CarGo) u Turskoj", rekao je Boško Vukojević, direktor regionalnog centra Beograd u Komori taksista.

Zbog protesta taksista, građani koji su imali nesreću da se u tom trenutku nađu oko 50 linija gradskog prevoza sada će morati da sačeka normalizaciju saobraćaja koja se očekuje posle 15 časova.

Prethodnih dana taksisti su najavili da će sledeće nedelje ukoliko nadležni organi ne odreaguju, umesto od 13 do 15 sati, protest održati od 13 do 17 sati.

Juče su pominjali blokada grada na osam mesta, a danas su zapretili su i blokadom mostova i glavnih saobraćajnica.

Udruženje CAR:GO ponudilo je "svim taksistima sa taksi dozvolama" podršku da formiraju novo udruženje, u kojima bi mesečno zarađivali 150.000 dinara.

Taksisti i danas prikupljali pomoć za malu Sofiju

Taksisti su i danas organizovano prikupljali pomoć za lečenje devojčice Sofije, čiji se otac takođe priključio današnjem protestu taksista.

Sva radna prava bi im bila poštovana, a ova kompanija bi im pružila pomoć oko isplate poreskih dugovanja i nabavke novih automobila, saopštio je danas direktor CAR:GO tehnolodžis, Vuk Guberinić, na konferenciji za štampu.

CarGo nelegalno prevozi putnike i ostvaruje profit uprkos tome što je registrovan kao neprofitno udruženje građana, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Blokada nije rešenje, ni u jednoj varijanti. Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju je donet, izglasali su ga poslanici, potpisao ga je predsednik države i on mora da se poštuje. Naravno da zakon nije sveto slovo i ne znači da ne može da se menja u nekom vremenu", rekla je ministarka.