Beograd na Mondu

Vesić: Paljenje moje knjige pokušaj uspostavljanja "aparthejda" u Beogradu

Izvor MONDO/Agencije

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić optužio je Dragana Đilasa i "njegove plaćene pristalice" da su palili njegovu "Knjige o Beogradu" tokom sinoćnjeg protesta ispred galerije "Progres" u kojoj je organizovana promocija knjige.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Vesić je optužio Đilasovu Stranku slobode i pravde da su palili njegovu "Knjigu o Beogradu" tokom sinoćnje promocije i protesta i taj čin je ocenio kao primer "nacističke politike" i pokušaj da se uspostavi "aparthejd" u Beogradu.

"Ako je neko smatrao da je preterano što smo mi svih ovih meseci politiku Dragana Đilasa nazivali nacističkom, ja mislim da posle onog što se desilo sinoć - nema više nikakvih dilema", rekao je Vesić i dodao da se paljenje knjiga u Evropi nije desilo još od 1920ih i 1930ih, kada su nacisti Adolfa Hitlera palili knjige.

Dragan Đilas je, kaže, pokazao šta misli o toleraniciji u našem društvu, i da za neistomišljenike u njegovom svetu nema mesta, primećuje Vesić i dodaje da ko nije Đilasov istomišljenik - ne sme da izda knjigu.

U suprotnom, kaže Vesić, "poslaće mu plaćenike na promociju, pretiće mu".

"Dragan Đilas je juče poslao strašnu sliku iz Beograda - da je Beograd grad u kome se pale knjige i ja očekujem da to javnost osudi, nezavisno od toga da li se slažu sa mnom", rekao je on i dodao da je knjigu napisao kao građanin Beograda i da svako ima pravo na slobodu izražavanja.

"Ja sam knjigu napisao, i nemam nikakav problem da Dragan Đilas takođe napiše knjigu ako to zna da uradi, ali niko nema pravo da spaljuje knjige u Beogradu", ocenio je Vesić.

On je izarazio žaljenje što je promocija knjige na kojoj su bili ugledni ljudi pala u zapećak posle ovakvih događaja što je, dodaje, očigledno i bio cilj, i izražava nadu da će javnost reagovati na sinoćnji događaj.