Beograd na Mondu

"Pobednik" ostaje nakrivljen, ali stabilan (FOTO, VIDEO, ANKETA)

Izvor mondo.rs

Statua ostaje pod nagibom od 30 centimetara, a kako je potvrdila, i njegova povećana težina od 1300 kilograma neće uticati ne sigurnost, kažu stručnjaci.

Izvor: Mondo / Goran Sivački

Statua "Pobednika", delo velikog umetnika Ivana Meštrovića, postavljena je danas na obnovljeno postolje na Kalemegdanu, na mestu gde stoji već 91 godinu.

Postament je ostao kriv, međutim, to neće ugrožavati stabilnost statue, potvrdila je odgovorni projektant iz Zavoda za zaštitu spomenika Nevenka Novaković.

"Kada je Građevinski fakultet završio proveru pre rekonstrukcije, ustanovljeno je da je postament ukrivo i da pomeranja moraju biti zaustavljena. Zajedničkim radom smo utvrdili da je bolje ne ispravljati, jer bi moglo da prouzrokuje nova oštećenja stuba, kao i nove pukotine. Zato je planirano samo učvršćivanje konstrukcije i sprečavanje daljeg pomeranja", objasnila je Nevenka Novaković.

Nakrivljenost stuba, dodala je, sada je deo "Pobednikove" istorije, a iz pozicije konzervatora takva odluka je opravdana i ne ugrožava stabilnost. Statua, dakle, ostaje pod nagibom od 30 centimetara, a kako je potvrdila, i njegova povećana težina od 1.300 kilograma neće uticati ne sigurnost.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


VRAĆANJE POBEDNIKA NA POSTOLJE