I Sokolovo oko vas prati

Od ponedeljka više NEMA KAZNI NA ŠOFERKAMA! Ako parkirate, a ne platite...

Autor Jelena Stokić

Kazne, odnosno dnevne parking karte na šoferšajbnama od ponedeljka i definitivno odlaze u prošlost, pošto će kontrolori ubuduće izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK).

Od 3. avgusta “Parking servis”, na osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, koju je nedavno usvojila Skupština grada Beograda, praktično kreće sa uvođenjem novog sistema elektronske kontrole i naplate parkiranja - eParking.

Cilj prelaska na novi sistem jeste digitalizacija rada i poslovanja „Parking servisa“ u okviru eUprave i promocije Beograda kao "pametnog grada", objašnjavaju za “Blic” iz “Parking servisa”.

Ali, kako će ta promena izgledati u praksi?

Vozači koji, na primer, nisu platili parkiranje u zoniranom području ili su eventualno prekoračili vreme dozvoljenog parkiranja, neće više zaticati dnevne parking karte (kazne) na šoferšajbnama, već će ih dobijati na kućnu adresu ili će o njima moći da se informišu na sajtu "Parking servisa."

Inače, od pre nekoliko dana u Beogradu radi i sistem "Sokolovo oko"  za kontrolu parkiranja.

Sistem napravljen tako da snima "apsolutno sve" 360 stepeni oko vozila u kojem se nalazi kamera.

Najblažu kaznu, od 5.000 dinara, platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

Advokat Radomir Muniža advokat je izajvio za TV Prva da ukoliko se prekršajni nalog koji stigne na kućnu adresu plati u roku od osam dana onda je to duplo manje.

 "Ako se ne plati nalog podnosi se prekršajna prijave za nedavanje podataka o ličnosti. Tada bi kazne bile veće - od 100.000 do 120.000 dinara.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.