PARKIRANJE U BEOGRADU

OKO SOKOLOVO POČINJE DA KAŽNJAVA: Beležiće 2.000 prekršaja za sat vremena, a EVO U KOJOJ ULICI STE SIGURNI

Autor Georgi Mitev Šantek

Probni period, u kome su neoprezni i bahati vozači u Beogardu prolazili samo sa opomenama za nepropisno parkiranje je gotov, i sada stižu kazne iz novog sistema kontrole.

Novo komunalno vozilo Oko sokolovo
Izvor: Adria media group

Sistem "Oko sokolovo" instaliran je na 18 "rendž rovera" Komunalne milicije, i od danas je počeo da "kruži" ulicama i snima sva nepropisno parkirana vozila. Kazne se pišu automatski i stižu na kućnu ili poslovnu adresu vlasnika vozila.

Zbog toga – pazite, jer nema više "samo da skočim na minut" ostavljanja vozila na ulici, na šinama, u žutoj traci, na trotoaru...

"Oko sokolovo" snima nepropisno parkirane automobile na saobraćajnicama, u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, rezervisanim mestima za osobe za invaliditetom, trotoarima...

A KAZNE SU...

Najdrastičnija kazna za građane je 25.000 dinara i dobiče je ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na tramvajskim šinama i na zelenim površinama. Najblažu kaznu od 5.000 dinara platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

Sistem snima “apsolutno sve” 360 stepeni oko vozila i kada fotografiše vozilo, automatski registruje da li je ono regularno parkirano ili nepropisno.

"Kamera u vozilu prepoznaje da li u automobilu sedi vozač ili ne. Ukoliko su u automobilu uključena sva četiri migavca, a vozač sedi u vozilu, neće biti sankcije. Ako vozača nema u vozilu, to je parkiranje i platiće kaznu", - objasnio je Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije.

Za prvo vreme 18 "sajber vozila" će imati zadatak da nadgledaju 93 najkritičnije ulice. Mahom se radi o saobraćajnicama u centru prestonice, ali i na Novom Beogradu.

Na spisku se, inače, ne nalazi Bulevar maršala Tolbuhina, bivša Goce Delčeva, odnosno popularna “dolina gladnih” u kojoj su svakodnevno od tri trake dve zauzete parkiranim vozilima.!

Nesavesni vozači neće dobijati kaznu na licu mesta, već će za vozilo koje bude fotografisano obaveštenje o nepropisnom parkiranju dobiti vlasnik na kućnu adresu. Onda će on imati priliku da u roku od osam dana Komunalnoj miliciji dostavi podatke o tome ko je upravljao vozilom i, ako to dokaže, onda će prekršajni nalog dobiti osoba koja je upravljala vozilom.

"Oko sokolovo" će, kako navode nadležni, biti u stanju da registruje od 1.500 do 2.000 prekršaja nepropisnog parkiranja samo u toku jednog sata.

Kako je najavljeno, ona će biti na ulicama 24 časa. I to njih 15 skoro non-stop, a tri “rendž rovera” u rezervi.

(MONDO/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.