Beograd na Mondu

Počelo postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu: Danas prisustvujemo istoriji! (FOTO, VIDEO)

Autor Ksenija Jelesijević

Delovi spomenika osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji stigli iz Rusije

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prva četiri kamiona s delovima spomenika osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji stigla su iz Rusije u Beograd i njihovo postavljanje počelo je danas.

"Danas prisustvujemo istoriji, jer je danas počelo postavljanje spomenika rodonačelnikom naše države, Stefanom Nemanji. Ovo je dokaz da su Srbi stari narod sa svojom kulturom i tradicijom", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je poručio da Srbija, podizanjem ovog spomenika i odlukom da se podigne spomenik i despotu Stefanu Lazareviću, počinje da pokazuje poštovanje prema srednjem veku.

Spomenik posvećen Stefanu Nemanji ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, visok je 23 metra i težak 68 tona, a imaće i posebno osvetljenje. Napravljen je u bronzi i isečen u komade kako bi se lakše dopremio iz Rusije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije i da će u okviru postamenta spomenika biti stalna izložbena postavka posvećena Nemanjićima.

Zamenik gradonačelnika rekao je da će ostala četiri kamiona sa delovima spomenika stići do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra i da se očekuje da spomenik bude postavljen u roku do dva meseca, do 15. oktobra.

(Mondo/Agencije)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.