Beograd na Mondu

DUGME NA SEMAFORU KOJE ZBUNJUJE BEOGRAĐANE: Dajte mu znak da ste tu, možda ne dobijete zeleno svetlo!

Autor Tamara Jovanović

U Beogradu je trenutno u toku realizacija projekata modernizacije svetlosne saobraćajne signalizacije na 322 raskrsnice.

Semafori u Beogradu su "progovorili" pa se u većem delu grada na raskrsnicama čuje: "Pritisnite taster da biste prešli ulicu na zeleno svetlo", ali se sugrađani čude jer često ne znaju gde je to "čarobno dugme".Gledaju semafor i uređaj na njemu, ali im nije jasno gde bi trebalo da pritisnu taster.

Iz Sekretarijata za saobraćaj kažu da bi sistem za adaptivno upravljanje saobraćajem pravilno funkcionisao i upravljao saobraćajem u skladu sa trenutnom situacijom, neophodno je da i učestnici u saobraćaju nauče da ga koriste.

Postoje dve vrste pešačkih tastera. Taster koji emituje zvuk namenjen je slepim i slabovidim pešacima. On se aktivira pritiskom na dugme sa donje strane uređaja.

Druga vrsta je taster, čijim pritiskanjem pešak najavljuje prelazak ulice i koji takođe emituje zvuk namenjen slepim i slabovidim osobama. Posle aktiviranja bilo kod tastera, pešak treba da sačeka zeleno svetlo.

Ukoliko pešak ne pritisne taster, sistem neće imati pravu informaciju i neće moći da reaguje na pravi način, pa se može desiti da pešak ne dobije zeleno svetlo.

Zato pri dolasku na raskrsnicu, dajte semaforu znak da ste tu. Budite strpljivi i sačekajte nekoliko trenutaka. Sam vaš stisak tastera ne znači da odmah zeleno svetlo mora da vam se pojavi pošto i drugim učesnicima u saobraćaju moraju da se ispune "zahtevi".

(Mondo/Večernje novosti)