Pripravnost

VATROGASCI SE I DALJE BORE SA POŽAROM U VINČI: Kamere utvrđuju pravo stanje, visoke temperature otežavaju posao

Autor Stefan Petrović

Vatrogasci se već peti dan bore sa požarom na deponiji u Vinči, a uz pomoć specijalnih instrumenata ispitaće se izvorišta toplote koja su dovela do požara kako bi bilo utvrđeno jesu li metanski čepovi po kontrolom.

Izvor: Grad Beograd

Kako bi se požar u potpunosti ugasio, trenutno se nasipaju zemlja i voda, a situacija se menja iz sata u sat. Ona je svakako bolja u odnosu na prošlu nedleju, ali velike temperatura mogu dovesti do toga da se dim nakupi u kotlini, zbog čega radnici na obližnjim gradilištima moraju naizmenično da prave pauze u poslu. 

Za danas je predviđeno termovizijsko snimanje zone koja je prekrivena zemljom da bi se utvrdilo stanje u telu deponije. Kakva je situacija kada je reč o zagađenju još se ne zna. Na pojedinim sajtovima stoji da je tri puta veće, a na sajtu „Beoeko” da je vazduh u Vinči i gradu odličnog kvaliteta.

Kada je požar na deponiji izbio u subotu uveče, nadležni su već u nedelju rekli da u gradu nije bilo većeg zagađenja vazduha i da je samo u pojedinim momentima zabeležen povećan nivo PM suspendovanih čestica. Ove čestice, karakteristične za zimske mesece, manje su od deset mikrona i proizvod su adsorpcije dima, čađi, prašine, pa i teških metala, olova, kadmijuma, nikla na sumpornoj kiselini.

(Mondo/Politika)