Beograd na Mondu

ČAMCI PATROLIRAJU SVE VREME - U POTRAGU SE UKLJUČILI I RIBARI: Rečnoj policiji ustupili jedan bitan predmet!

Autor Uroš Matejić

Ribari Rečnoj policiji ustupili sonar.

Izvor: Kurir/Ana Paunković/društvene mreže

Matej Periš (27) nestao je u noći između 30. i 31. decembra nakon izlaska iz beogradskog kluba "Gotik" kad mu se izgubio svaki trag.

Spasioci iz "Mreže za opasnost Srbije" već danima traže Mateja Periša. U potragu za nestalim Splićaninom, juče je pored ronioca uključena i Uprava kriminalističke policije, a kako se saznaje u potrazi za nestalim mladićem pomažu i ribari, koji su, Rečnoj policiji ustupili sonar.

"Ribari koji zbog ribarenja poseduju sonar priključili su se potrazi i ustupili ga policiji. Svi su potreseni nestankom mladića i žele da pomognu koliko je to moguće. Potraga na reci nastavljena je i od jutros, čamci i brodići patroliraju sve vreme", kaže izvor blizak istrazi.

Sonar je sistem koji koristi prenete i reflektovane podvodne zvučne talase za otkrivanje i lociranje potopljenih objekata ili za merenje udaljenosti pod vodom. Koristi se za podmornicu i otkrivanje mina, detekciju dubine, komercijalni ribolov, sigurnost ronjenja i komunikaciju na moru.

Sonar uređaj će poslati podzemni zvučni talas i onda će slušati povratni eho. Podaci o zvuku se zatim prenose na čoveka operatera pomoću zvučnika ili preko displeja na monitoru.

Podsetimo, Periš je nestao u noći izmđeu 30. i 31. decembra kada je sa drugovima bio u Beton hali. Pre nekoliko dana pojavili su se snimci na kojima se vidi kako on trči, pa ulazi u reku. Njegov otac Nenad potvrdio je da se Matej nalazi na ovim video zapisima.

(MONDO/Kurir)