Beograd na Mondu

VASO KOBAC - LEGENDA SRPSKE POLICIJE: Glavni operativac u istrazi nestanka Mateja oterao i LEGIJU NA ROBIJU

Autor Ivana Lazić

Slučaj nestalog Mateja je u rukama čoveka koji ima zavidno iskustvo u istragama najtežih slučajeva. Vaso Kobac je iskusni načelnik koji je učestvovao u istrazi ubistva Ivana Stambolića i Zorana Đinđića i tako postao legenda srpske policije.

Izvor: Kurir/Ana Paunković/društvene mreže

Vaso Kobac, koji je na čelu Odeljenja za potrage beogradske policije svako jutro na svom stolu ima sve informacije o tome šta je učinjeno prethodnog dana u potazi za Matejem Perišem i šta će biti urađeno narednog dana. On je trebalo da ode u penziju 31. decembra prošle godine, ali ga je slučaj nestaolog Mateja Periša zadržao, pa je Kobac ostao da radi na istrazi i pomogne kolegama. 

Upravo je Kobac predočio i kolegama iz Hrvatske sve što je urađeno do sada u slučaju Matejevog nestanka. Njima su pokazani svi snimci kamera s objekata u blizini kluba "Gotik", gde je mladić poslednji put viđen 31. decembra ispred dva časa. Takođe, dati su im na uvid rezultati poligrafskog testiranja šestorice Matejevih prijatelja, izjave svedoka i zaposlenih u klubu, kao i podaci gde je poslednji put lociran telefon nestalog i dosadašnji tok pretrage Save i Dunava.

Sam Nenad Periš, otac nestalog Mateja rekao je hrvatskim medijima da se lično razgovarao sa Kobcem, ali nažallost iskusni operativac nije mogao da mu kaže ništa novo o sinu.

Podsećamo, Vaso Kobac vodio je ozbiljne istrage u karijeri. Između ostalog, istraživao je ubistvo Ivana Stambolića o čemu je svedočio 9. juna 2005. na Specijalnom sudu. Kobac je u svom svedočenju naveo da je policiju do lokacije gde je bilo zakopano telo nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije, na Fruškoj gori odveo pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Nenad Šare, svedok saradnik u postupku za Stambolićevo ubistvo i nekadašnji telohranitelj Milorada Ulemeka Legije. Kobac je u beogradskoj policiji saslušavao pripadnike Jedinice za specijalne operacije nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003.

MUP Srbije objavio je juče rekonstrukciju kretanja Mateja Periša (27) koji je nestao u noći između 30.i 31. decembra nakon provoda u klubu "Gotik". Policijski službenici pregledali su stotine materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

 (MONDO)