Beograd na Mondu

LJUDE ALARMIRAO ZVUK NA SNIMKU MATEJA PERIŠA, ALI NIJE AUTENTIČAN: Evo šta je prava istina snimka ispred restorana

Autor Uroš Matejić

Regionalni mediji, među kojima i MONDO portal, objavili su tvrdnju da viralni snimak iz restorana Savanova u Beogradu otkriva nove detalje u slučaju nestanka Mateja Periša. Ipak, zvuk sa snimka nije autentičan.

Izvor: YouTube/Nestali Matej Periš

Potraga za Matejem Perišem ušla je u 18. dan, on je u Beograd došao sa prijateljima da proslavi doček Nove 2022. godine, a provod u klubu "Gotik" pretvorio se u noćnu moru budući da se Matej iz "Gotika" uputio u nepoznato. U potragu za Matejem uključene su i termovizijske kamere, sateliti i druga raspoloživa sredstva.

Istragu pomno prati i Matejev otac, Nenad Periš, koji je i rekao da svi koji imaju bilo kakve informacije o njegovom sinu, prijave policiji, ali da ne želi da se istraga pretvori u rijaliti. O tome gde je nestali Splićanin već više od dve nedelje se samo nagađa, a srpska policija i dalje pretražuje Savu i Dunav.

U medijima su se nedugo nakon Matejevog nestanka pojavili video snimci sa nadzornih kamera na kojima se navodno nalazi, što je potvrdila i srpska policija, nestali Splićanin kako trči beogradskim ulicama u majici kratkih rukava. Osim toga, MUP je objavio rekonstrukciju događaja, a pokušava se otkriti razlog zbog kojeg se Matej u laganom trku kretao baš prema restoranu "Savanova".

Međutim, na društvenim mrežama i u medijskim člancima od tada su objavljena razna nagađanja, teorije zavere i glasine o tome šta se desilo Perišu. Među njima je i snimak objavljen na Jutjub kanalu "Nestali Matej Periš" koji je još jedan je u nizu neproverenih "tragova" u slučaju Peršinovog nestanka. Viralni snimak nastao je u spoljnom delu restorana Savanova u Beogradu, a pažnju je privukao jer se na njemu navodno čuje glas koji kaže "Sad ustani".

Portal Index je potom kontaktirao menadžera restorana Savanova Ljubomira Ilića, koji je potvrdio da nadzorne kamere u spoljnom delu njihovog restorana ne snimaju zvuk.

S obzirom na to da je snimak objavljen na spomenutom Jutjub kanalu drhtav, odnosno da se kamera trese, te da je na ekranu moguće videti odsjaj, može se zaključiti da je nastao snimanjem već postojećeg snimka nadzorne kamere, verovatno mobilnim telefonom, te da se zbog toga na njemu čuju zvukovi. Dakle, video objavljen na Jutjub kanalu "Nestali Matej Periš" nije autentičan.

Ajde sad ustani
Izvor: YouTube/Nestali Matej Periš

Podsetimo, Matej Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra, a njegovi prijatelji su, prema zvaničnim informacijama, nestanak prijavili 31. decembra u 18 časova. Mladić je, kako je rekonstruisano, bio u klubu “Gotik” u Beton hali, odakle je izašao u 1.43, pa trčeći otišao do Sava promenade. Tu mu se i gubi svaki trag, a nadzorna kamera ga je snimila kako silazi prema ledenoj Savi.

Video-nadzor je Periša navodno snimio i kako pliva, a tu je poslednji put i uhvaćen signal njegovog mobilnog telefona, pet minuta posle dva časa.

(Mondo)