Beograd na Mondu

ARAPSKI SVET OSTAJE NEUTRALAN OKO UKRAJINE: Lideri se izjasnili o sukobu - izdali važno saopštenje

Autor Aleksandar Blagić

Lideri arapskih zemalja izjasnili su se da ostaju privrženi principu neutralnosti i jedinstvenom stavu arapskih država o sukobu u Ukrajini, navodi se u saopštenju samita Lige arapskih država, koji je održan u Alžiru.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Posvećenost principu neutralnosti i jedinstvenom arapskom stavu o sukobu u Ukrajini“, navodi se u jednoj od tačaka završnog saopštenja samita, prenosi Sputnjik.

Lideri arapskih država su, prema saopštenju, podržali i politiku organizacije OPEK+ o obezbeđenju stabilnosti globalnih energetskih tržišta.

„Visoko ocenjujemo odmerenu politiku koju vodi organizacija OPEK + u cilju obezbeđivanja stabilnosti svetskih energetskih tržišta“, ističe se u jednoj od tačaka završnog saopštenja samita.

U svom završnom saopštenju, arapski lideri su, pored tradicionalnih izjava podrške zemljama regiona koje su izložene političkim i ekonomskim krizama, saopštili da nameravaju da jačaju njihov potencijal za rešavanje problema prehrambene i energetske bezbednosti.

Pored tradicionalnih tema koje lideri arapskih država razmatraju na samitima, kao što su palestinski problem, krize u Libiji, Siriji i Jemenu, i mešanje Irana i Turske u unutrašnje stvari arapskih država, ove godine na dnevnom redu su se našla i pitanja koja se odnose na izazove zbog situacije u Ukrajini, posebno na prehrambenu bezbednost.

Dvodnevni samit koji su organizatori nazvali „ujedinjujućim“, održan je u Alžiru nakon trogodišnje pauze. Poslednji sastanak arapskih lidera, koji se obično održava jednom godišnje, održan je 2019. godine u Tunisu, a naredna dva su otkazana zbog pandemije kovida.

(FoNet)