Beograd na Mondu

U STRAHU GLEDAJU I NE VERUJU, ŠTA ONE RADE U BEOGRADU?! Vijugaju ulicama Voždovca, građani snimaju jeziv prizor (VIDEO)

Autor Uroš Matejić

Na Voždovcu, u naselju Kumodraž, snimljene su dve zmije.

Izvor: Instagram/printscreen

Topli i sunčani junski dani izmamili su i gmizavce iz njihovih skrovišta. Društvenim mrežama se širi veoma neprijatan snimak nastao pored jedne automobilske perionice u Beogradu. Kako se na njemu može videti, dve ne tako tanke i ne tako kratke zmije, vijugale su se na Voždovcu, u naselju Kumodraž naočigled brojnih prolaznika.

Iako u Beogradu ne žive opasne i otrovne zmije, već se radi o bezopasnim vrstama svejedno njihova pojava izaziva prirodan strah kod ljudi. Takođe, ono što posebno zabrinjava je činjenica da se one uopšte nisu bojale ljudi koji su im prilazili u nameri da ih snime. Šta je posle toga bilo, odnosno, da li je neko prijavio nadležnim komunalnim službama i da li su zmije uklonjene - nepoznato je.

Gmizavci, inače osete ljude pre nego što oni njih uoče i mahom se prve sklanjaju, ali ako dođe do iznenadnog susreta važno je skloniti se sa puta.

Kao što je već rečeno, zmije u Beogradu ne spadaju u otrovne, međutim ne preporučuje se da im građani prilaze, a naročito da ih ubijaju, jer su one i zakonom zaštićene. Kazna za ubijanje zmije se kreće od 14.000 do 100.000 dinara jer se one smatraju korisnim životinjama. Zmije jedu glodare i tako pomažu ljudima da se reše ovih štetočina.

(MONDO)