U SAMOM CENTRU BEOGRADA KRIJE SE PRAVA DŽUNGLA! A do nje se i lako dolazi (FOTO)

Centar Beograda obično svi povezuju sa betonom i zgradama, ali da li ste znali da se u srcu Beograda nalazi baš prava džungla?

RINA.RS

Duboko u zaštićenom području Velikog ratnog ostrva nalaze se dva kanala od životne važnosti za kompletan životinjski i biljni svet ove oaze – Veliki i Mali Galijaš.

Veliki Galijaš je kanal koji se pruža kroz Veliko Ratno ostrvo, naspram Kalemegdanske tvrđave u samom centru Beograda.

Zbog svog specifičnog položaja na ušću Save u Dunav predstavlja značajno prirodno riblje mrestilište. Pruža se do 800m u samo ostrvo, širine je do 30m a dubine i do 3m. U ovom kanalu se može naći većina dunavskih riba, a na obalama, ako imate sreće, možete videti jednog od najvećih predatora na našem nebu – orla belorepana.

Čest se i ture kajakom koji povezuje reku Savu sa ovim kanalom.

Na ostrvu je moguće susresti čak 186 vrsta ptica – gnezdi se 73 vrste, a 43 su stanarice. Kada su u pitanju selice, ptice nam dolaze čak i sa Grenlanda, iz Sibira ili daleke Norveške, sa mesta gde sunce nikada ne zalazi. Kada su u pitanju ribe, zabeležene su čak 53 vrste!

Čitavo ostrvo podeljeno je na tri zone kako piše kaldrma.rs. Najstroži režim zaštite je praktično specijalni rezervat prirode. Samo naučnici mogu da pod određenim uslovima koriste prirodno bogatstvo i u te delove ostrva ne bi trebalo niko da zalazi.

Šetnja, ali uz očuvanje sredine, moguća je u ograničenoj meri, u okviru zone turizma, kod plaže Lido.

Veliko, kao i susedno Malo ratno ostrvo, zaštićeni su tek 2005. godine. Do tada nije postojala nikakva zaštita, a prostor ostrva se pojavljivao u brojnim urbanističkim planovima tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u raznim ulogama, najviše saobraćajnim, od kojih, na sreću, nijedna nikada nije sprovedena.

(MONDO/City)