Šapić: Inicijativa da se Dragoljubu Mihailoviću podigne spomenik je ispravljanje istorijske nepravde

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kako je i najavio, podneo je zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda da se Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa.

beograd.rs

Inicijativu sam podneo jer smatram da čovek kome su dve od najvećih sila u borbi protiv fašizma i nacizma, SAD i Francuska, dodelile najviše državno odlikovanje, to zaslužuje – izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Kako je istakao, to je važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podela.

– Kako bi se stavila tačka na te podele, treba da se nastavi proces kojim su se izjednačili partizanski i ravnogorski pokret i kada je oborena sudska presuda kojom je Dragoljub Mihailović proglašen za izdajnika. Ne treba zaboraviti da je Mihailović jedan od najodlikovanijih srpskih oficira za iskazane podvige i hrabrost u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, Srbija je uvek bila antifašistička zemlja, te da mi danas treba da se ponosimo što smo imali dva antifašistička pokreta.

– Uveren sam da ova moja inicijativa predstavlja ispravljanje istorijske nepravde, pogotovo zato što se Dragoljubu Mihailoviću ni grob ne zna. Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, i to na dostojanstvenom mestu u centru grada – rekao je gradonačelnik Beograda, koji je ovu svoju inicijativu najavio novinarima uoči poslednje sednice Skupštine grada.

Gradonačelnik.Beograd.rs/MONDO