Kalemegdan, mesto na kom je rođen Beograd: Upoznavanje prošlosti duge više od 2.000 godina

Beogradska tvrđava mesto je na kome je Beograd nastao i za koje je vezan veliki deo naše istorije.

beograd.rs

Jedna od najvažnijih znamenitosti u Beogradu, ima dugu istoriju i na njoj su se odvijali važni događaji. Danas je Beogradska tvrđava jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u našem gradu, sa prošlošću dugom više od 2.000 godina.

„Uvek treba imati negde na umu da generalno naša državnost i glavni grad upravo potiče sa ovog mesta. Početkom naše ere hrista ovde dolaze Rimljani i oni prvi počinju da utvrđuju ovo mesto od čvrstih materijala kao što je kamen, kao što je beton, kao što je zidanje. I tako je Beograd počeo upravo da se razvija sa reka i ceo grad je nastao okolo Beogradske tvrđave”, objašnjava Ivan Urošević iz JP „Beogradska tvrđava”.

Istorija i razvoj Beograda neraskidivo su povezani sa Tvrđavom, a svi oni koji žele da upoznaju naš grad, treba da pođu od ovog mesta. Beogradska tvrđava, osim uzbudljivom prošlošću, privlači posetioce neverovatnim pogledom koji se pruža sa Kalemegdana.

beograd.rs 

JP „Beogradska tvrđava”. dobitnik je priznanja „Zvezda Beograda 2023” Kancelarije za mlade Grada Beograda.

„Beogradska tvrđava pokriva oko 60 hektara površine, imamo prikaz 2.000 godina kontinuiteta istorije i življenja na ovim prostorima, tako da svi koji dođu ovde mogu da se u relativno kratkom vremenu upoznaju i sa istorijom i da vide kako je izgledao srednjevekovni Beograd, rimski Beograd, barokni Beograd, otomanski orijentalni Beograd i dan danas naš moderni Beograd”, kaže Urošević.

Beogradska tvrđava je danas mesto okupljanja turista, ali i stanovnika glavnog grada. Jedna je od omiljenih lokacija za održavanje brojnih manifestacija koje se organizuju u našem gradu, a pogled na reku, spoj istorije i prirode u centru grada, razlog su što je jedna od najpopularnijih lokacija.