Kako je most "Gazela" dobio ime? Ovaj čovek je rekao čuvene reči i tako mu postao "kum"

"Ovaj most je preskočio Savu kao gazela u skoku", rekao je Djordje Lazarević, predsednik Komisije za gradnju mosta i tako mu postao "kum".

MONDO/Stefan Stojanović

Beograd, kao srpska prestonica, poznat je po bogatoj istoriji, kulturnom nasleđu i jedinstvenoj arhitekturi. Jedan od najvažnijih aspekata su mostovi koji povezuju različite delove grada i simbolizuju njegov dinamičan razvoj. Mostovi u Beogradu svedoci su burne prošlosti grada. Danas u našem glavnom gradu ima 9 mostova, od kojih sedam premošćavaju reku Savu, a dva Dunav.

Među njima je i čuveni most Gazela, najprometniji most prestonice. Preko njega dnevno pređe više od 165.000 vozila, iako je projektovan za oko 40.000, a malo ko zna kako je ovaj most dobio ime. Mostu Gazela ime je dao Đorđe Lazarević, predsednik konkursne komisije za gradnju mosta. Upamćeno je da je Lazarević govorio: "Ovaj most je preskočio Savu kao gazela u skoku".

MONDO/Stefan Stojanović 

Delo je akademika, profesora Milana Đurića, a upotreba grede i luka svrstala ga je među vrhunske građevinske projekte. Most je inače dugačak 332 metra a širok 27,5 metara. Ima po tri trake u oba smera. Gazela je građena četiri godine i deo je auto-puta "Bratstvo i jedinstvo", koji je trebalo da poveže republike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Brankov most  Promo