Njegovu istoriju boje brodvejski i domaći mjuzikli: Pozorište na Terazijama, jedno od najpopularnijih u gradu

U prošlosti dugoj 75 godina, Pozorište na Terazijama je više puta menjalo ime, a poslednjih nekoliko decenija ovaj teatar je sinonim za mjuzikle.

beograd.rs

Poznato beogradsko pozorište je jedno od najpopularnijih u gradu, a na njegovom repertoaru se nalaze mjuzikli koji su godinama omiljeni među publikom.

beograd.rs 

„Pozorište na Terazijama osnovano je 23. decembra 1949. godine kao Humorističko pozorište, a svoj današanji prepoznatljiv naziv dobija sedamdesetih godina. Prvih 20 godina postojanja repertoar su činile operete i komedije, a šezdesetih godina počinju da se izvode prvi licencirani mjuzikli. Nakon brojnih lutanja i repertoarskog i prostornog, Pozorište na Terazijama je uspelo da stekene svoj identitet i postane ustanova sa velikim potencijalima i umetničkim dostignućima. „Neki to vole vruće”, „Cigani lete u nebo”, „Producenti”, „Fantom iz opere”, „Zona Zamfirova”, „Mamma Mia!” - samo su neki od naslova koji boje istoriju ovog teatra”, ističe Jovana Šuleić, PR menadžerka Pozorišta na Terazijama.

Prvi licencirani mjuzikli koji su izvedeni na sceni Pozorišta na Terazijama su: „Oklahoma” (1966) „Priča iz zapadnog kvarta” (1968) i „Poljubi me, Kato” (1969).

Zgrada teatra je 2005. godine kompletno rekonstruisana i u tom trenutku se ono smatralo, i u tehničkom i u prostornom smislu, najsavremenijim pozorištem u ovom delu Evrope.

beograd.rs 

Na sceni ovog teatra izvodili su se brodvejski hitovi kao što su „Briljantin”, „A Chorus Line” i „Kabare”, a poslednjih godina na repertoaru su se našli i „domaći mjuzikli”, odnosno predstave rađene po našoj literaturi.

beograd.rs 

Među njima su mjuzikli: „Lutka sa naslovne strane”, „Maratonci trče počasni krug”, „Glavo luda”, „Zona Zamfirova”, a uskoro će premijeru imati i mjuzikl „Balkan ekspres” po tekstu Gordana Mihića.

Kroz istoriju dugu 75 godina, Pozorište na Terazijama se razvijalo i istovremeno oplemenjivalo ansambl školovanim i talentovanim umetnicima. Na sceni ovog teatra nizala su se uspešna izvođenja, a na njegovom repertoaru se danas nalaze neke od najpopularnijih beogradskih predstava.