Najveća inspiracija Paje Jovanovića: Hermina Muni Dauber obeležila stvaralaštvo čuvenog umetnika

Lik supruge Paje Jovanovića, Hermine Muni Dauber, bio je inspiracija za mnoga njegova dela.

beograd.rs

Bečlijka Hermina Muni Dauber Jovanović bila je 40 godina u braku sa čuvenim umetnikom. Od trenutka kada ju je prvi put naslikao, Muni postaje njegova muza i inspiracija, a njeni portreti posebno se izdvajaju u Pajinom stvaralaštvu.

– U Pajino portretno slikarstvo ubrajamo i predstave njegove supruge, Hermine Dauber Muni Jovanović, tu su njeni portreti, ali isto tako i aktovi koji nastaju tokom 40 godina njihovog zajedničkog života, odnosno braka ispunjenog ljubavlju i pažnjom –kaže Teodora Popadić, istoričarka umetnosti.

beograd.rs 

Hermina Muni Dauber i Paja Jovanović venčali su se u Budimpešti 1917. godine. Bili su u braku 40 godina, sve do umetnikove smrti 1957. godine.

Njeni portreti nalaze se u Muzeju Paje Jovanovića, koji je nastao iz legata koji je slikar poklonio Muzeju grada Beograda pedesetih godina prošlog veka. Neke od portreta je, nakon Pajine smrti, Muzeju poklonila njegova supruga Muni, koja je podržala ideju o osnivanju Muzeja u Beogradu.

– Muni je dopunila Legat Paje Jovanovića sa 11 portreta i nekim od komadima nameštaja tako da i nju smatramo takođe legatorkom ovog muzeja. Naravno podržala je ideju njegovog osnivanja, a njeni aktovi su izloženi posthumno, odnosno nakon njene smrti 1972. godine. Sam Muzej je otvoren 1970. na Pajin rođendan – dodaje Popadić.

beograd.rs 

Nakon više od pola veka od otvaranja Muzeja, slike Muni koji se nalaze u Legatu, danas svedoče o velikoj ljubavi i inspiraciji poznatog umetnika.