Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Ivanović je nakon napada hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica gde su se lekari borili za njegov život.

Vest o smrti Ivanovića potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić. On je izjavio da je Ivanović zadobio više prostrelnih rana.

Da je Ivanović preminuo potrđeno je i iz Tužilaštva u Mitrovici, a saopšteno je i da je Ivanović ubijen iz vozila u pokretu, javlja KTV. Automobil je pronađen u blizini. Pogledajte fotografije vozila:

Automobil iz kog je izvršen zločin (FOTO)

Direktor Bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da Oliveru Ivanoviću nije moglo da se pomogne, te da je preminuo nakon što je više puta upucan u gornji deo tela.

undefined policija oliver ivanović

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost!

U toku je blokada oko mesta zločina.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je da su policijske jedinice na listu mesta i da su pronađeni "određeni dokazi".

 Pored toga, u ulici Vojvode Putnika pronađeno je zapaljeno vozilo bez registarskih oznaka, rekao je Bojić.

Ivanović je primljen u KC Kosovska Mitrovica bez znakova života, lekari su pokušavali da urade reanimaciju, ali on nije davao nikakve znakove života.

"Preuzete su potrebne mere, do 9.15 nije došlo o uspostavljanja srčane funkcije", rekao je Milan Ivanović na konferenciji za novinare u KC Mitrovica.

Potresno: Oglasila se supruga Olivera Ivanovića

I na prijemu je bio bez znakova života, rekao je on.

"Konstatovane su povrede grudnog koša nanaete vatrenim oružjem. Ima je najmanje pet rana u gornjem delu grudnog koša", rekao je Ivanović

U 9.30 lekari su proglasili smrt.

Sve vreme ispred sale su čekali Oliverova supruga i brat, kao i brojni saradnici iz stranke.

undefined Oliver Ivanović


"Obistinile su se naše najgore slutnje, lekari su objavili u 9.30 da je Oliver Ivanović preminuo. Pokušali su reanimaciju, ništa nije uspelo. On ima više prostrelnih rana u gornjem delu tela i nažalost sa time nije mogao da se izbori", rekao je advokat Vlajić Tanjugu.

On nema informacija o tome kako je došlo do tragičnog događaja.

"To se desilo ispred ulaza u njegovu kancelariju, kada je krenuo na posao", rekao je Vlajić.

Oliver Ivanović nije imao obezbeđenje, slobodno se kretao i osećao se slobodno na Kosovu i Metohiji, u Srbiji i na bilo kom mestu, kaže Nebojša Vlajić.

Dodao je da Ivanović nije bio čovek koga su pretnje mogle da zaplaše i spreče da čini ono što je smatrao ispravnim,

''Na žalost, ispostavilo se da su opasnosti po njega bile ozbiljne, a da li ih je bio svestan, to je drugo pitanje. Oliver se nikom nije žalio, nije mi poznato da je prijavljivao bilo kakve pretnje, ali znajući ga kao čoveka, čak i da mu je prećeno, ne bi to nikom rekao, jer nije želeo da opterećuje druge'', rekao je advokat.

Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović kaže da niko nije čuo pucnjavu, u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

"Sve se dogodilo u roku od dva, tri minuta. Nije se čula pucnjava...ako je četiri , pet metaka u njemu, pronađene su tri čaure", rekla je ona.

Upitana da li je bilo pretnji Ivanoviću, Božović je rekla da njegovi saradnici nisu znali za to i da je on bio čovek koji je druge štitio i nikada se nije žalio.

Ivanoviću su, inače, prošle godine zapalili privatni automobil, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je bila podmetnuta bomba.

PRONAĐEN ZAPALJEN AUTOMOBIL UBICE?

U Mitrovici vlada panika među srpskim stanovništvom, navodi novinar Mladen Mijatović.

Pronađen je zapaljen putnički automobil, "opel astra" nekoliko stotina metara od lica mesta. Pretpostavlja se da je ubica pobegao upravo tim automobilom. Automobil je na meti istrage nadležnih organa.

RTV Pink navodi da je ubica pucao iz pištolja sa prigušivačem i da je pobegao sa saučesnikom u "opelu astra". Atentator je dobro poznavao kretanje Ivanovića.

Veliki broj policijaca je ispred bolnice i u svim delovima grada.

Ubica je ispalio najmanje pet metaka iz pištolja, a pošto okvir za taj pištolj ima veći kapacitet, da li je bilo više metaka, biće utvrđeno tokom obdukcije. Na Ivanovića je pucano iz zasede.

BLOKADA Kosovske Mitrovice!

Zamenik načelnika kosovske policije Besim Hoti rekao je za TV Pink da su sve policijske snage aktivirane i tragaju za napadačima.

Hoti kaže da su bukvalno sve jedinice na terenu. Cela severna Kosovaska Mitrovica je u blokadi, ispred stranke, bolnice, ali i na mestu gde je pronađen zapaljeni automobil.

Gradonalčelik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić zakazao je hitan sastanak sa kosovskom policijom, Kforom i Euleksom za 12 sati, a tema je bezbednosna situacija u Mitrovici posle ubistva.

Na Ivanovića je, kako je prvobitno javljeno, pucao nepoznati muškarac iz pištolja.

Po navodima svedoka, Ivanovića je ispred zgrade u kojoj su stranačke prostorije ugledala prolaznica posle čega je ubrzo stigla Hitna pomoć.

POLITIČAR, STRUČNJAK, OTAC TROJE DECE

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

 Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

SLOBODAN: Oliver Ivanović konačno može i van kuće

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča".

Oliver Ivanović je 21. januara 2016. godine osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen 14. aprila 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici. Tu presudu je poništio apelacioni sud. Njemu je 21. aprila prošle godine ukinut kućni pritvor, i on je bio konačno na slobodi posle tri i po godine.

Uhapšen je 27. januara 2014. godine.

Bio je oženjen i otac tri sina.