PONISTENO Bajrusevicevoj i Kertesu novo sudjenje

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna hronika

PONIŠTENO: Bajruševićevoj i Kertesu novo suđenje

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu na pet godina zatvora Bojani Jeremić (Bajrušević) zbog krijumčarenja cigareta u Srbiju od 1996. do 2001. godine. Suđenje, u kome je oslobožen Mihalj Kertes, se ponavlja.

cigarete, pušenje Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sud je naložio da se suđenje ponovi, objavljeno je danas na sajtu, a istom odlukom ukinut je i deo presude kojom su bili oslobođeni optužbi nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Miodrag Prailović i Predrag Jovančić pa će se suđenje pred Specijalnim sudom, ponoviti i njima.

Apelacioni sud smatra da se osnovano u žalbama tužioca za organizovani kriminal i branilaca Jeremićeve ukazuje da je izreka prvostepene presude u odnosu na nju nerazumljiva čime je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Za Miloševiće postupak "u prekidu"

U ovom slučaju istraga se svojevremeno vodila i protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković zbog ševrca cigareta. Marko MIlošević je pod sumnjom da je u u šverc ušao sa Vladimirom Kovačevićem, da bi, posle njegovog ubistva, posao nastavila njegova udovica - Bojana Jeremić. Udovica i sin nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u međuvremenu su pobegli iz Srbije i dobili u Ruskoj Federaciji status izbeglica, pa je krivični postupak protiv njih u prekidu.

Takođe, prema stavu Apelacionog suda, osnovano se u izjavljenoj žalbi tužioca ukazuje da je prvostepeni sud načinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i u oslobadajućem delu prvostepene presude zbog čega je ona morala biti ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Za Valentina Popova koji je takođe bio oslobođen od optužbi, sud je preinačio prvostepenu presudu i pravosnažno odbio optužbu protiv njega zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.


Jeremićeva, Prailovih i Jovančić se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju, a Keretes za zloupotrebu službenog položaja.

Istraga protiv njih je pokrenuta je tokom 2007. godine, a za to vreme Jeremićeva je bila van zemlje, pa je za njom bila raspisana poternica.

Međutim, pošto je sud u martu 2008. godine prihvatio njeno jemstvo od 370.000 evra, koje je ponudila preko advokata i povukao Interpolovu poternicu, ona se vratila u zemlju.

Prema navodima optužnice, Kertes je kao direktor Savezne uprave carina, postupajući po nalogu i dogovoru sa Bojanom Jeremić, davao naloge upravniku carinarnice Subotica Lazaru Šarcu, prema kome je postupak razdvojen, da na graničnom prelazu Kelebija, prilikom uvoza cigareta u režžmu privremenog uvoza, radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama preduzeća Tref rent-a-car i carinjenja robe, prihvati deklaracije i druge isprave bez ikakve provere njihove eventualne ispravnosti, pregleda robe i bez primene odgovarajućih mera carinskog nadzora.

Za uzvrat je, kako se navodi u optužnici od Bojane Jeremić dobijao cigarete u količini od 100 do 1.000 boksova, koje su mu dovožene vozilom preduzeća Tref rent-a-car iz centralnog carinskog magacina Savezne uprave carina.

Bajruševićeva je, prema ukinutoj presudi, od početka 1996. godine do marta 2001. godine, kao odgovorno lice u preduzeću Tref rent-a-car, ugovarala kupovinu cigareta sa raznim inodobavljačima radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama u vlasništvu preduzeća Tref rent-a-car.

Potom sačinjavala poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem i fakture inodobavljača sa uvećanim cenama kupljenih cigareta ili fakture sa uvećanim cenama offshore kompanija BVA company, Prima trading ventures limited BVI i Feroglas limited, u kojima je u to vreme imala svojstvo odgovornog lica.

Šverc za Slobu: Bajruševićeva kriva, a Kertes nije

U ukinutoj presudi se navodi da je davala naloge radnicima svog preduzeća da tako sačinjene fakture prikazuju našim carinskim organima prilikom uvoza i carinjenja cigareta po režimu privremenog uvoza na graničnim prelazima Kelebija, Batrovci i Preševo, a sve radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama preduzeća Tref rent-a-car.

Potom je, kako se dalje navodi, davala naloge da se deo tako uvezenih cigareta transportuje u Beograd, radi dalje prodaje krajnjim korisnicima, bez ikakvog knjigovodstvenog evidentiranja tog prometa i bez obračuna i uplate javnih prihoda...

Sumnja se da je tako pribavila protivpravnu imovinsku korist od 7.062.451,54 evra, koji je predstavila kao razliku u cenama cigareta po kojima su cigarete kupljene i cene koja je prikazana carinskim radnicima prilikom privremenog uvoza.

Miodrag Pravilović se optužnicom tereti da je kao zaposlen u auto servisu preduzeća Tref rent-a-car u Beogradu, postupajući po nalogu Bojane Jeremić ili službenika računovodstva preduzeća, primao cigarete koje su dovožene iz centralnog magacina u Subotici, i da ih je prodavao Predragu Jovančiću i drugim kupcima.

Jovančić se tereti da je postupajući po planu i dogovoru sa Bojanom Jeremić prodavao ili posredovao u prodaji cigareta izmedu nje kao prodavca i većeg broja kupaca sa područja Beograda.

Bojana Bajrušević je na početku suđenja negirala sve navode optužnice tvrdeći da nikada nije imala veze švercom cigareta.

Ona je ukazala da je firmu Tref rentakar, čiji su kamioni prema optužnici preko granice puštani bez provere dokumentacije i pregleda robe, nasledila posle smrti supruga Vladimira Kovačevića 1997. godine.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

УЧА

ПРЕДЛАЖЕМ, ДА СЕ СУЂЕЊЕ КЕРТЕСУ ЗАМРЗНЕ 30 ГОДИНА. ШТА, ТО НИЈЕ ПО ЗАКОНУ? А УХ ДА, ВИ РАДИТЕ ПО ЗАКОНУ.

Misko

Eh, Vaso, Vaso!!!

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader