Presuda za pogibiju kadeta na Pasuljanskim livadama 2012.
MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Sudija Višeg suda u Jagodini Jasmina Cvetković rekla je, prilikom izricanja presude, da to što je Žnidaršiču stavljeno na teret ne predstavlja krivično delo.

Nesreća se dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna 2012. godine na pripremama za vojnu vežbu "Diplomac 2012", kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, dok je petoro kadeta povređeno.

Protiv majora Žnidaršiča je bio podignut optužni predlog za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Kako je obrazložila sudija Cvetković, "radnja opisana u optužnom predlogu ne predstavlja krivično delo predviđeno Krivičnim zakonikom jer u opisu dela nema bitnog elementa krivice okrivljenog majora Vinka Žnidaršiča kako je to propisano odredbama zakona, odnosno okrivljeni nije vojni starešina".

Pasuljanske livade:Major nije kriv za smrt kadeta

Žnidaršič je u vreme tragedije radio kao saradnik u nastavi na Katedri za taktiku Vojne akademije.

Otac pokojnog Filipa, Tomislav Milojević je prisustvovao izricanju presude.

"Ne mogu da razumem da neko posle šest i po godina razvlačenja sudskog postupka i maltretiranja oštećenih tek sada sazna da delo koje se stavlja na teret nije krivično delo. Kako je to moguće u jednoj pravnoj državi", zapitao se Milojević.

Pod istragom četiri kadeta i major

Milojević je naveo da je očekivao oslobađajuću presudu.

"U Višem sudu u Jagodini pre šest i po godina zabranjeno je da se vodi istražni postupak protiv majora. Doneta je oslobađajuća presuda bez suđenja, što je poništeno u Apelacionom sudu u Kragujevcu. Sada je valjda bilo sramota da se isto uradi pa je odlučeno da ovo nije krivično delo", rekao je Milojević.

On je dodao da ne veruje da će se pronaći krivac za smrt dvoje kadeta.

"Iz celokupnih sudskih spisa, a izjave svedoka su kontradiktorne, ne može se uopšte zaključiti šta je istina. A kada nema istine nema krivca. Presuda nama ne može da ublaži bol ali mali lek za našu bol bila bi istina kako bi mogli mirno da spavamo", dodao je Milojević.