Bez dileme su ušli unutra, gde su naišli na gomilu ljudskih kostiju.

Užasan prizor nedaleko od Zaječara zatekli su 13. septembra.

"Upečatljive su dve kompletne lobanje i još jedan fragment lobanje u pećini. Najmanje su bile tri lobanje. Ne znam za ostale kosti, laik sam, ali su lobanje prepoznatljive", kaže Cvetković.

Dodaje da se po ostacima vatre videlo da je neko nedavno bio u pećini, iako se se do nje teško dolazi.

Dan nakon što je slučaj prijavio policiji, Cvetković je ekipu forenzičara odveo do mesta oktrića.

"Najbizarnije je što su lobanja i neki deo tela, mislim karlice, bili zakačeni na štap, koji je bio poboden u zemlju. Neko se zabavljao ili radio neke obrede. Forenzičari su uradili sve ono što je trebalo da urade, slikali, postavili brojeve, pokupili kosti u vreću", rekao je pronalazač.

Jedan od najpoznatijih srpskih sektologa Dimitrije Pastuović kaže da, prema opisu očevidava, koji su videli kosti okačene na štapu, sve ukazuje na to da je reč o ritualu koji obavlja sekta Kvimbanda.

"Ovo jeste crnomagijski ritual, to liči na Kvimbandu, ono što nazivaju vudu magija. Postoji mogućnost i da su kosti iskopane iz nečijeg groba i prenete tu. Ako su kosti donesene to je ono što radi Kvimbanda, to je dizanje mrtvih, nekromanija. Oni na sličan način reaguju, prave slične rituale i prizivaju dušu umrlog, uz obavezno žrtvovanje", dodao je.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Kurir Lobanja

Arheolog i istraživač skeletnih ostataka sa velikog broj arheoloških lokaliteta dr Sofija Stefanović kaže da je važno da građani prijave ovakva nalazišta Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Iz zaječarske policije kažu da su obavili uviđaj, prikupili dokazni materijal i slučaj predali Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, iz koga navode da još prikupljaju informacije.

(Mondo/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.