Jedan od najbolje čuvanih zatvorenika u Sedmom paviljonu Zabele u Požarevcu, Sretko Kalinić (47), koji se nalazi na odsluženju kazne od 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i zločina zemunskog klana, odlučio je da otkrije još tajni koje su ostale zatrpane s rušenjem vile u Šilerovoj ulici.

On je u zatvoru nedavno istrčao polumaraton u turi od 192 kruga po 110 metara, a trenutno je odslužio 11 od 30 godina kazne. Iz zatvora je pristao da da intervjuu za "Alo", gde je prvo otkrio da li su članovi zemunskog klana imali policijske značke i zaštitu od ljudi iz vrha države.

"Niko osim onog Dušanovog lizoguza, Dejana Milenkovića Bagzija, nije imao značku. I on je imao neku bezveze", rekao je on, a kako dalje navodi, vođe klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum nakon atentata na premijera Zorana Đinđića nisu imali kod sebe pola miliona maraka, kako se priča, već da je "Dušan imao nešto manje od 50.000 maraka".

"Prevareni su od svih. Njihovu likvidaciju je naredio onaj što je naručio zadnji posao od njih. To su morali očekivati, znali su šta rade, za koga i šta su uradili. U Šilerovoj nije ostalo ni dinara! I nije srušena zbog toga", kaže Kalinić i dodaje:

"Nikad se neće videti ko je od političara odlazio tamo i ko se od njih drogirao u Šilerovoj. Zbog toga je Šilerova srušena", priča Sretko i napominje da nema kaseta na kojima se vide političari u Šilerovoj.

Ono što je sve posebno zaintrigalo u njegovim odgovorima na pitanje je to što je otkrio da je jednom odbio "zadatak" od Dušana i Kuma.

"Odbio sam, ali ne zato što nisam mogao da završim, već zato što taj neko ko je trebalo da bude meta nije zalužio da bude likvidiran. I danas je živ i zdrav, i jedan je od najpoznatijih Srba. To bez mene nisu nikako mogli da završe", tvrdi on.

O hijerarhiji u zemunskom klanu, bio je jasan, a nije odoleo i da ne potkači svog dugogodišnjeg rivala - Miloša Simovića.

"Da, tamo su svi znali gde im je mesto. Niko nije mogao da talasa. Tačno se znalo ko šta radi. Niko nije postavljao pitanja oko toga, svako je znao svoje. Dušana su se svi plašili. Miloš Simoviće je osedeo još sa 20 godina. On se od straha totalno promenio. Kad bi mu Dušan podviknuo, odmah je počinjao nekontrolisano da govori - kao volina na koju vuk zareži", priča Kalinić i otkriva da su Šiptara svi morali da pitaju za dozvolu kada su hteli da idu na godišnji odmor:

"Sve je njih Dušan gotivio, ali isto tako i maltretirao - nekog više, nekog manje. Imao je energije za četvoricu. Nije se rasipao novcem, tačno je znao kome i za šta daje pare."

Upitan za navodni ljubavni trougao između Cvetka Simića i njegove supruge Ane, zbog čega Miloš Simović već godinama tvrdi da je Kalinić Cvetka ubio iz ljubomore, Sretko je izričit:

"Nisam bio u vezi sa Anom Simić, ljubavni trougao je izmišljen. Nema istine ni u čemu što on (Simović) priča. Simović je najobičnija bitanga, isprepadana i istraumirana. Ana i ja smo bili dobri prijatelji i ništa više od toga", zaključio je Kalinić.

(Mondo/Alo)