14. oktobra prošle godine, u jednom danu, kriminalni klan Veljka Belivuka svirepo je ubio najmanje tri osobe. Ako je suditi po porukama koje su razmenjivali pripadnici klana, dve osobe su lično likvidirali Velja Nevolja i Marko MIljković u Crnoj Gori, dok su treću - Lazara Vukićevića, po njihovom nalogu mučili i na krvnički način ubili pripadnici njihove ekipe - Miloš Budimir, Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Marko Budimir. U organizaciji Vukićevićevog ubistva učestvovao je i Dejan Tešić.

Sudeći po porukama koje su pripadnici kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića razmenjivali tog dana vidi se da su 14. oktobra organizovali “dve velike akcije u isto vreme”. Jednu su lično “odradili” šefovi svirepog klana, a paralelno su preko “Skaja”, bili na vezi sa pripadnicima svoje ekipe koji su imali zadatak da pokupe Lazara Vukićevića, odvedu ga u “kuću strave” u Ritopeku i tamo ga muče i ubiju.

Lazara Vukićevića, koji je imao lični sukob sa Veljom Nevoljom zbog poslova oko droge, u Ritopek su namamili upravo Belivuk i Mare Mesar, i to odmah nakon što su sami izvršili dve likvidacije.

Kako stoji u optužnici protiv ovog klana, Belivuk i MIljković su otputovali u Crnu Goru kako bi, najverovatnije po nalogu njihovog šefa - vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, oteli Mila Radulovića, visokopozicioniranog pripadnika suparničkog škaljarskog klana. U kriminalnim krugovima Milo Radulović bio je poznat pod nadimkom Mile Kapetan, a Vukićević je sarađivao sa njim na poslovima oko droge. Koristeći Radulovićev kriptovani telefon, Belivuk i Miljković su namamili Vukićevića do vikendice u Ritopeku. Oni su, kako se navodi u optužnici, Vukićeviću poslali fotografiju vezanog Belivuka uz poruku da dođe da “ispita Vepra” (nadimak za Velju Nevolju).

“Brate je l’ bi išao da ispitaš Vepra? Al sve brate, sve!!!” - glasila je poruka koju je Vukićević dobio sa telefona Mileta Kapetana ne sluteći da ju je poslao upravo Belivuk.

“Šta god treba brate moje. Ako hoćeš i u akciju da idemo”, odgovorio je Vukićević Kapetanu, koji je na “Skaju” koristio nadimak “Drug 2L”.

Prevara se nastavila porukom: “Brate samo da ga ščepaju, kupi te moj čovek i vodi te tamo!!! Nikome ni reči brate!”

Lazar Vukićević je naseo na ove poruke, a “Kapetanov čovek” koji ga je potom kontaktirao i pokupio na dogovorenoj lokaciji u Radničkoj ulici u 20 časova bio je zapravo Nemanja Đurić, visokopozicionirani pripadnik Belivukovog klana.

Kurir/Ana Paunković Policija je danas ponovo započela prikupljanje novih dokaza u vikendici Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Ritopeku.

Na isti način istog dana, grupa Velje Nevolje pokušala je da namami i Aleksandra Šarca, takođe bliskog škaljarskom klanu, međutim on na ove poruke nije naseo, te su od njegovog ubistva odustali. U porukama koje su razmenjivali pisali su kratko “Brate nemojte da dirate Šarca onda ništa, ko ga je*e, Šarca batali, pripremite se samo za 20.30, a Šarca ćemo da oderemo na licu mesta na ulici sutra.” Aleksandar Šarac ubijen je dan posle s nekoliko hitaca, na parkingu tržnog centra na Novom Beogradu.

U porukama se vidi ceo razgovor između pripadnika klana tokom transporta Vukićevića do Ritopeka. Miljković i Belivuk su preko veze pratili da ovo “sprovođenje” prođe bez problema i pratnje, a onda su tražili od klana da za njegovo ubistvo daju “102 odsto od sebe”. Čak su izrazili žaljenje što oni neće biti tu, da ga lično “završe” jer su morali da odrade “akciju u Crnoj Gori”.

Da situacija bude još morbidnija, Belivuk se svojoj ekipi beskrajno zahvaljivao što će ubiti Vukićevića iako on nije tu.

“I nemojte mnogo po glavi, najviše po telu, ali ovoga puta dajte 102 odsto od sebe. Znači hvala vam, hvala vam do neba. Krivo nam je što nismo mogli da radimo dve akcije u isto vreme, evo mi ovde brate uradismo danas trojicu. Znači eto vi tog tu…”

Jezive poruke nastavljuju se "apelom" da ga maltretiraju “iz petnih žila” i da ga obavezno daju Belivuku i Miljkoviću na telefon kada ga sprovedu u sobu za mučenje.

Kako se pretpostavlja, Velja Nevolja i Mare Mesar su krvavog 14. oktobra u Crnoj Gori ubili Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića, čija tela do danas nisu pronađena. Njihove porodice, kada su prijavile nestanak, rekle policiji je da se Spahić pošao da Hodžića odveze negde. Spahić je tog dana napustio renoviranje svog frizerskog salona i majci rekao da se vraća brzo, da samo ide da “odveze Dada (Damira Hodžića)”. Nakon toga izgubio im se svaki trag.

U porukama Velja Nevolja i Marko MIljković svojim saradnicima otkrivaju detalje ove “teške likvidacije” u kojoj su, kako su trdili, umalo izgubili glave jer su Hodžić i Spahić pružili otpor.

“I mi smo imali istu situaciju, samo nije stiga da opali jer smo bili brzi. Značii uhvatili smo ga za ruku i opalili u glavu, tako da, eto mi smo imali sreće da nije ni stigao”, rekao je Velja 14. oktobra tokom razgovora sa Milošem Budimirom, koji je tada još bio u kući u Ritopeku i gde je tada mučen Lazar Vukićević.

U razmeni iskustava o ovom krvavom danu, Nevolja i njegov klan pričaju kao o danu koji će “slaviti kao novi rođendan” i kao o “velikom danu za sve”. Između ostalog, Belivuk je naglasio da im je plan da “odrade” i treću osobu tog dana u Crnoj Gori - upravo otetog Mileta Kapetana. Sumnja se da je i on tog dana brutalno ubijen, ali ni njegovo telo nije pronađeno, kao ni drugi dokazi, pa je i njegov nestanak do danas misterija.

“E ovde Vepar druže, slušaj, sad ćeš da moliš da te ubiju…”

U optužnici se navodi da je Veljko Belivuk tražio da čuje Lazara Vukićevića na telefon dok je bio zarobljen i živ u Ritopeku kako bi mu poslao poruku. Pripadnici njegovog klana dali su mu Lazara na telefon, a Velja mu je rekao:

“E ovde Vepar druže, gde si Laki, je li bre kome će “grobari” da p*še? Slušaj, znaš da će da te biju toliko, znači da moliš da te ubiju. A imaš sreće što mi ovde deremo ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi… Crkni smrade ciganski, sve ćemo da vas pobijemo, sve. Znači tatu i brata ti šaljemo ekspresno!” - rekao je Nevolja tada već brutalno pretučenom Vukićeviću.

Sličnu poruku Lazaru je poslao i Miljković.

Mediji su imali uvid i u fotografije mučenog i ubijenog Vukićevića koje su zastrašujuće i pokazuju svu svirepost Belivukovog klana.

Zaključujući  po porukama, klan je imao nameru da Lazara ispituje i muči najmanje dva dana pre nego što bi ga ubili, međutim nisu očekivali da će, čim su stigli u Ritopek Lazar pokušati da se brani i izvaditi pištolj “glok”. U rvanju s njim Miloš Budimir polomio je prst, uspeli su da ga savladaju tako što su ga brutalno pretukli. To im je pokvarilo planove da ga duže muče, međutim ni to nije zaustavilo njihovu svirepost. Nad Lazarom Vukićevićem su se iživljavali satima, a kako su prepričali Velji, koji je insistirao da dobije sve detalje jer se “time hrani”, tokom većeg dela mučenja Vukićević nije bio svestan.

“Davio se brate u plićaku”, bio je jedan od jezivih opisa ubistva Vukićevića, na šta je Nevolja oduševljeno odgovorio:

“Ha ha ha, to još nismo radili, ko se setio te gadosti leba ti”.

U toku ovog dopisivanja i razgovora pripadnici klana slali su Velji i Mesaru fotografije mučenja, a potom i slike tela Lazara Vukićevića.

(MONDO/Blic)