• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO LEGIJA PROVODI DANE?! Oglasili se iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija,  evo šta kažu za njegov ŠTRAJK GLAĐU!

Autor Jelena Bojić Obradović

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je potvrdila da Ulemek odbija hranu koja se sprema u Zavodu.

 Kako Legija provodi dan Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/KOCA SULEJMANOVIĆ

Milorad Ulemek Legija već četvrti dan odbija hranu koja se sprema u zatvoru. Bivši komandant Jednice za specijalne operacija (JSO) danima odbija i da napusti ćeliju, a odbija i pravo na posete.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je potvrdila da Ulemek odbija hranu koja se sprema u Zavodu.

Možda će vas zanimati

"Tačno je da osuđeno lice Milorad Ulemek odbija hranu koja se sprema u zavodu. Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala se u svim svojim odredbama primenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja. To se odnosi i na osuđeno lice Milorada Ulemeka. Naglašavamo da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija postupa u potpunosti u skladu sa ovim zakonom i dužna je da poštuje Pravilnik o kućnom redu u Posebnom odeljenju", naglašavaju iz Uprave.

Objašnjavaju da ono što Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala dozvoljava, kao i Pravilnik, jesu proširena prava osuđenih lica koja se posebno dobro vladaju.

"Naglašavamo da je u slučaju Milorada Ulemeka ta zakonska mogućnost u svim važnim segmentima izvršenja kazne i dobrobiti ovog osuđenog lica iskorišćena. Sva proširena prava osuđenim licima u Posebnom odeljenju odobrava upravnik KPZ Požarevac (Zabela) uz saglasnost suda", naglašavaju dalje u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Dodaju da prema ovom zakonu i Pravilniku, osuđeno lice u Posebnom odeljenju ima pravo na posete bliskih srodnika (supruge, dece, roditelja, braće, sestara, usvojenika, usvojitelja) i branioca i drugih lica koja nisu bliski srodnici i da Milorad Ulemek to pravo od početka koristi.

"Šta više, njemu je dozvoljeno da se viđa češće sa članovima porodice što spada u jedno od proširenih prava koje odobrava upravnik zavoda uz saglasnost suda", naglašavaju.

Milorad Ulemek Legija
Izvor: Youtube printscreen/ Dokumentarne Emisije Balkan

Advokat Milorada Ulemeka Legije pre neki dan rekao je da se njegov klijent na ovaj korak odlučio jer se skoro 18 godina nalazi u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, a da mu je "uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne".

Ipak, u Upravi za izvšrenje krivičnih sankcija kažu da je zakonom i Pravilnikom predviđeno da osuđeni "ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena" i da je Legija te posete imao i godinama unazad i više puta mesečno.

"Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to duplo duže - u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka tako da i u ovom delu uživa u proširenom pravu. Kad je reč o pravu na telefoniranje, osuđeno lice, prema Pravilniku, ima pravo na telefonski razgovor sa bliskim srodnicima najviše dva puta mesečno u trajanju od 15 minuta. U slučaju osuđenog lica Milorada Ulemeka, njemu je već nekoliko godina dozvoljeno da telefonira četiri puta mesečno, što je još jedno od proširenih prava koje mu je odobreno. Od početka pandemije korona virusa od marta 2020, svim licima u Posebnom odeljenju, uključujući i Ulemeka, dozvoljeno je telefoniraju i duplo više, a to je osam puta mesečno. To znači da imaju pravo na telefonski razgovor u trajanju od dva sata mesečno", ističu iz Uprave.

Oni dodaju da se "uvek rukovode da bude ispoštovana dobrobit lica i humano izvršenje kazne, ali i važnošću psihosocijalne podrške od momenta izbijanja pandemije".

"Ovi razlozi se odnose apsolutno na sva osuđena lica u celom sistemu koji su, zbog situacije sa koronom, dobili mogućnost da po prvi put komuniciraju sa svojim porodicama putem 'Skajpa' i 'Vibera'", ističu iz Uprave.

Izvor: YouTube/Printscreen/ SmokeDimi

Advokat Milorada Ulemeka je rekao da Legija "gotovo sve vreme ima uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje pravo na posetu bliskih lica u posebnim prostorijama i posete drugih osoba", međutim iz Uprave navode da se nije tačno da Ulemek boravi "u takozvanoj samoizolaciji i da viđa samo pripadnike Službe za obezbeđenje".

"Navodimo da su ovi navodi neosnovani i netačni. Ističemo da je Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe i to - po dva sata napolju, dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. To znači da on provodi šest sati dnevno van sobe. Svaki njegov boravak van sobe provodi u društvu i interakciji sa jednim, dva ili tri osuđena lica tako da ovakvi navodi nisu tačni", izričiti su u Upravi i dodaju da je osim prijema paketa, svim osuđenim licima u Posebnom odeljenju dozvoljeno da obavljaju kupovinu na kantini, kao i da naručuju proizvode koje zavod potom nabavlja.

Oni naglašavaju i da su sva osuđena lica smeštena u svojim sobama u skladu sa zakonom i Pravilnikom koji se u svojim odredbama podudara sa uredbama mnogih zatvorskih sistema u Evropi i svetu. Takođe, napominju da sva lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i to 24 sata dnevno.

"Zdravstvenu negu dobijaju u zavodskoj bolnici ili Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, ukoliko za tim ima potrebe. Ako postoji potreba za daljim medicinskim zbrinjavanjem, uprava ovog zavoda ima ugovor o saradnji sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu i Kliničkim centrom Srbije. Ističemo i da osuđena lica u Posebnom odeljenju imaju prioritet u dijagnostici, pregledima i svakom drugom medicinskom zbrinjavanju u navedenim ustanovama u odnosu na druge pacijente što je posebno dobilo na značaju od izbijanja pandemije korona virusa", saopšteno je iz Uprave.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ŠEF

I treba da trune. Izdao je svog komadanta.

AHAB

ZVEZDAN JE OSUĐEN ZA KONKRETNO DELO, ŠIPTAR I KUM STRELJANI ZA NE ZNAM ŠTA, A ŠTA JE MILORAD KONKRETNO ZGREŠIO,PA JE ISPAO NAJGORI ??

Bell

Uhhh bas potresno... 🤣😂🤪Cak moze da se nadje njegovo ime i u skolske udzbenike...

 Kako Legija provodi dan