Radoje Zvicer i njegova supruga Tamara biće ponovo saslušani zbog pokušaja atentata na njega u elitnom delu Kijeva u Ukrajini, naložio je Okružni sud u ovom gradu. Međutim, ukoliko se uzme u obzir da je vođa kavačkog klana u bekstvu od marta ove godine, vrlo je upitno kako će ga ponovo ispitati, a za njim su poternice raspisale i Srbija i Crna Gora.

Sud u Kijevu dao je istražiteljima rok od godinu dana da prikupe dodatne dokaze protiv plaćenika iz "škaljarskog" klana koji su 2020. pokušali da ubiju vođu "kavčana", dok su, inače, zbog njegovog pokušaja ubistva uhapšeni i Petar J., Stefan Đ., Emil T. i Milan B. koji se dovode u vezu sa "škaljarskim" klanom.

Kako pokazuje dosadašnja istaga, u pokušaj njegovog ubistva bili su umešani i pripadnici kavačkog klana u Sloveniji. U optužnici podignutoj protiv članova slovenačkih kavčana se navodi da su članovi ove grupe bili angažovani i da prebace jednog državljanina Crne Gore iz Ukrajine na teritoriju Evropske unije nakon atentata na vođu tog klana. Ova tvrdnja se zasniva na osnovu presretnute komunikacije između članova slovenačkih "kavčana" Filipa V. i Darka N. u kriptovanoj aplikaciji "Skaj".

Radoje Zvicer pobegao je u februaru ove godine neposredno nakon što su uhapšeni njegovi saradnici Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostatak ekipe. Vođa "kavačkog" klana već u martu nije zatečen u svojoj kući u kotorskom naselju Kavači, kada je crnogorska policija upala u njegovu kuću 28. marta. Kako se navodno govori, Zvicer je poslednji put lociran u Brazilu, nakon što je preko Bosne i Hercegovine napustio Balkan, a potom mu je, kako se sumnja do Južne Amerike, jedna stanica bila Španija. Pojedini mediji su objavili da je Zvicer bio lociran i u Parizu.

Ono što je jasno jeste da je Zvicer tokom svog bekstva imao dosta jakih pomagača, kao i dobro pripremljenu logistiku i sigurne lokacije, te se smatra da mu je bežanje omogućila osoba iz bezbednosnih struktura.

"Tako je uspeo da umakne iz Crne Gore. Javljeno mu je kada je najbolje da pobegne. Takve osobe, tako visoko rangirani kriminalci uvek unapred imaju spremne sigurne lokacije. To je jedna čitava veza, čitav krimi koji je povezuje više zemalja", rekao je kriminolog Dobrivoje Radovanović i dodao da su zemlje u kojima bio mogao da se krije Južna Amerika, Južna Afrika...

Podsetimo, dva Srbina i dva crnogorska državljanina uhapšena su zbog sumnje da su 23. maja 2020, ispred zgrade u kojoj je Zvicer živeo s porodicom u Kijevu, ispalila rafal na njega. Zvicerova supruga Tamara spasla ga je tada smrti nakon što je izvukla pištolj i zapucala na napadače.

(MONDO/Blic)