Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je posle obilaska povređenih rudara iz rudnika "Soko", koji su smešteni u bolnici u Aleksincu, da je svih 17 povređenih rudara u stabilnom stanju.

"Obišli smo povređene rudare, ovde u Aleksincu je njih 17 i svi su vrlo mladi. Jedan od povređenih rudara ima 21 godinu, a radi već dve godine. Zadovoljni smo i srećni što su svi u stabilnom stanju i van životne opasnosti, što je najvažnije. Rekli su nam da žele da izađu što pre i da se vrate uobičajenom životu. Obećala sam da ću doći kad izađu iz bolnice da razgovaramo o svemu", izjavila je potpredsednica Vlade.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u toj bolnici pregledan 21 povređen rudar.

"Dvojica su upućena na dalja ispitivanja u niški klinički centar, a dvojica su puštena na kućno lečenje. Trenutno je u našoj bolnici 17 povređenih rudara, svi su van životne opasnosti i u stabilnom stanju", rekao je Vidić.

Ministarstvo rudarstva i energetike Rudari, Nesreća, Bolnica

Podsetimo, Ministarka rudarstva i energtike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji za novinare u rudniku "Soko" da se nije desila eksplozija u tom rudniku, već da su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

"Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika 'Soko', jutros u 4.10 su se ugušili. Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili. Tela su na putu za Niš, da se izvrši obdukcija, istražni organi rade svoj posao, verujem da će ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja", naglasila je Mihajlović.

(MONDO)