Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Vlada S. (31) iz Titela, zbog sumnje da je, kao državljanin Srbije, u sastavu grupe učestvovao u ratu u Ukrajini u martu 2015. godine, i to kao pripadnik paravojne formacije Husarski puk.

"Vlado S. se tereti za krivično delo učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina", navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se okrivljenom produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, s obzirom da je sedam godina bio nedostupan pravosudnim organima Srbije, kao i zbog opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, imajući u vidu aktuelni rat u Ukrajini.

Vlado S. je uhapšen 17. jula na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po poternici Srbije, koja je bila sve vreme na snazi. Prema optužnom predlogu tužilaštva, Vlado S. se kao dobrovoljac pridružio sastavu paravojne jedinice Husarski puk u periodu od 4. marta do 15. marta 2015. godine sa još 14 okrivljenih državljana Srbije.

U mestu Snežno u blizini Donbasa, gde je od vojne baze bio zadužen automatskom puškom, vršio je poslove kontrole putnika i vozila na ulasku i izlasku iz Snežnog, proveravao lični prtljag i stražario na punktu. Od ostalih 14 okrivljenih, devetorica su pravosnažno osudjena, protiv jednog okrivljenog je postupak u toku, a četvorica se nalaze u bekstvu.

Najviše Srba u Ukrajini ima u oblasti Nova Srbija u centralnoj Ukrajini, a tu su u 18. veku u osnivani pukovi sa plaćenicima koji su bili Srbi. Kada je osnovan Novoserbski vojni korpus u čiji sastav su ušli novi pukovi, sa štabom u Novomirgorodskom šancu. Pre toga su postojala samo četiri husarska puka: dva srpska, gruzijski i moldavski. 

(MONDO)