• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NOVI" SVEDOK SARADNIK DO DETALJA OPISAO OTMICU GOKSIJA! Evo kako su ga namamili: Morao sam da se OKRVIM zbog poverenja!

Autori Jana Desovski Autori Aleksandar Blagić

Bojan Hrvatin je prvi sklopio sporazum sa Tužilaštvom, a dobio je status svedoka-okrivljenog i robiju od 15 godina, danas na suđenju iznosi svoj iskaz.

 Svedok saradnik Bojan Hrvatin o ubistvu Gorana Veličkovića Izvor: KURIR/Dado Đilas/Zorana Jevtić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za sedam ubistava, silovanje, trgovinu drogom i oružjem i druga krivična dela. U sudnici se prvo nastavilo sa gledanjem fotografija koje je policija sačinila posle hapšenja kriminalne grupe, u februaru i aprilu 2021. godine.

Nakon pregleda foto dokumentacije, na red je došlo svedočenje svedoka okrivljenog Bojana Hrvatina. On iznosi svoja saznanja o klanu kao i o delima u kojima je učestvovao. Do detalja je opisao kako je namamio Gorana Goksija Veličkovića i kako su se upoznali.

"Što se tiče Veličkovića do 3. avgusta 2020. godine, poznavao sam ga i pre odlaska u zatvor, na viđanje sa Goranom sam otišao jer sam imao mušteriju koja je htela veću količinu kokaina za inostranstvo, rekao mi je zajednički prijatelj znaš Gorana, da mogu da pričam sa njim u vezi tog posla. Goran mi je rekao da ima kokain, da mu je kvalitetna roba, da ako nađem nekoga da će mi umanjiti za neki evro i da počnemo da sarađujemo kao i braća Budimir. Goran Veličković je bio Žuti na Skaju, a prijatelj Čikago. U tom kratkom periodu Goran, Čikago i ja radili par poslova, oko 30ak kila. Ja bih se kasnije nalazio sa Goranom i Čikagom, gde bi mi dao pare za braću Budimir, a ostalo bi podelili. Posle par viđanja, Goran me je pitao da li planiram da se vratim na utakmice Rada, bila je korona, ja sam rekao ne, da me ne interesuje. On mi je rekao da bi on išao na utakmice, ali neće jer se ne slaže sa vodećom grupacijom i osuo drvlje i kamenje po Veljku i Principima u tom navijačkom smislu", piše Blic.

Hrvatin je dalje govorio o tome kako je stupio u komunikaciju i sa Markom Miljkovićem, kao i sa Veljkom Belivukom. Kada je počeo da komunicira sa njima i kada su shvatili da Hrvatin poznaje Gorana Veličkovića, pitali su ga da li želi da ga navuče, a da ga oni ubiju.

"Pitali su me (Veljko i Marko): "Brate što ne kažeš da znaš Žutog?" Rekli su mi da je dupljak, Miljković je rekao da je hteo da ga ubije, Veljko je rekao da ne veruje da je Goran hteo da ga ubije, oterali su ga iz grupe i sa stadiona. Tada me je pitao Miljković da li hoću da navučem Gorana da ga ubiju, pristao sam iz tri razloga - iz keša, jer sam sa njima u grupi i treći razlog ja sam nekako pored Miloša i Marka se sprijateljio sa Miljkovićem. Miljković je hvalisavac po prirodi, on je meni tada direktno rekao da smo mi sa kavčanima, da je Zvicer top burazer. Ja sam znao da smo mi u škaljarsko kavačkom ratu sa kavačima, iz tog razloga sam sa Miljkovićem pričao kada bude posao da se ubije neko iz škaljarskog klana i može da se dobije neka para, da računa na mene.

U navijačkom smislu ima tih tuča, nije to to, a u kriminalnom dok se ne okrvimo ne može da postoji neko poverenje i sa strane njih da mogu da iznesem to. U tom smislu sam najviše pristao da učestvujem u navlačenju Gorana Veličkovića. Postojala su dva plana, prvi plan se nije ostvario. Pitali su me za njegove navike, gde ja mislim da bi mogao da dođem sa njim a da ga oni ubiju. Goran se pazio, nije imao mnogo ljudi. U tom periodu kada smo se viđali Goran me je ostavljao na parkingu ispod moje ulice, rekao sam da je taj parking idealno mesto. Braća Budimir su se složila, Veljko i Marko nisu znali o čemu se radi, u tim danima su otišli da obiđu taj parking i legitimisala ih je interventna jedinica. Rekli su da im odgovara parking i pitali su me kad se vidim sa njim da mu dam pare, da ga oni dižu. Pitali su da li bih mogao da ga navučem, nisam znao da je Radnička 32, ali sam znao koji parking. Moje mišljenje je da ga ne zavlačimo tu da dolazi, potencirao sam parking ispod moje ulice i spomenuli su mi da su oni tada već dizali nekoga i komentarisali ga kao 'svinju'."

Svedok saradnik je potom detaljno objasnio da je plan bio da ga otmu sa tri auta, da mu se jednim vratima zagrade vrata vozača na parkingu, drugi da stane iza a treći da bude kombi. Plan je bio da budu obučeni u policijske uniforme i da se predstave kao policajci, da glume inspektora i da "uhapse" i njega da bi izgledalo verodostojno.

"To je bilo neposredno pre ubistva na Krfu, ili malo posle toga. Tada iznenada menjamo plan. Ja sam čak kupio kokain od njega, bila je i njegova žena Jelena tada sa njim. Ali sa tim se stalo. Pričaću i o Šarcu. Poznato mi je da je u julu 2020. kod Lalića, gledali neke snimke iz Butika 3, tada sam saznao da je neprijatelj nama, odnosno Veljku. Sada mogu da kažem da je pripremanje ubistva na Krfu promenilo plan za Veličkovića", rekao je Hrvatin. On je naveo da ga je u tom periodu Veličković pitao da li zna gde može da nađe pištolj na ulici da kupi, ali da mu je svaka ponuda koju mu je poslao bila skupa, piše Kurir.

"Ubrzo sam im rekao da Goran traži pištolj da kupi i Veljko je rekao 'hajde da mu ponudimo naše'. Slikali smo dva pištolja, rekao je Veljko da mu kažem 1.200 evra i on je pristao. To veče, bili smo svi, mislim na Belivuka, Miljkovića, Lalića i braću Budimir, Veljko je rekao mesto gde treba da ga dovedem i ostalo je samo da se dogovaramo dalje. Sutradan ujutru, Belivuk je malo pričao o tome, prepustio je Miljkoviću da iznese sve. Plan je bio sledeći, Miljković je stariji lik koga znam iz Zabele, diler je oružja, svaka robija mu je bila za to. Miljković je izvadio još jedan skaj aparat, da se preko njega spojimo a da ja prenosim Goranu. Gledali smo da sve utanačimo da ne bude sumnje sa Goranove strane", opisao je kako su tekle pripreme za ubisto Gorana Veličkovića.

Miljković se, kako je naveo, predstavio kao "Matori", a Veličkovića su ubedili da Matori čini uslugu Hrvatinu jer se znaju iz zatvora i zato mu dva pištolja praktično nudi po ceni jednog. Hrvatin je opisao da je poruke prosleđivao Goranu Veličkoviću i da je on poverovao i pristao na to. "Rečeno je da je iz Beograda, ali da ima njive oko Beograda. Kupovali smo malo vremena da spremimo akciju otimanja. Nameštali smo sve da pristane da dođe sam i uspeli smo u tome. Bitno je bilo da auto kojim ću ga voziti bude 'smart', da slučajno ako Goran krene sa nekim nema gde da sedne, ali i zato što je taj auto imao štek prostor", otkrio je zašto je Goran Veličković otet u centru Beograda smartom.

Pre otmice Veličkovića, kako je naveo, Miljković i Belivuk su mu prvi put pokazali put, odnosno kuda da ide do isključenja za Ritopek. "Tada sam prvi put upoznao Hela, to je Nebojša Janković. Miljković mi je rekao da je bivši specijalac, top momak koji se razume u oružje. Problem je bio samo što je Janković, kako je rekao Miljković 'pozitivna paranoja', uvek ostavlja kola dva tri kilometara dalje, vodi računa. Tada smo se isključili kod Vrčina, išli smo nekom nizbrdicom, rekli su mi da se Veljku sviđa i da tu hoće da kupi plac. Janković je pozvao da se nađemo, čekao nas je na autobuskoj stanici, ja sam se trudio da pamtim put, Veljko mi je skrenuo pažnju da mi jedan znak bude orjentacija gde treba da skrenem. Znak je 'Zaklopača', posle se skreće na zemljani put, a sa desne strane je obala i neko voće. Išli smo zemljanim putem dok je trajala njiva kukuruza, a čim se kukuruz završi, tu smo skrenuli i tu je trebalo da ga dovezem. Pričali smo o kolima, pominjao se pik ap, kedi, Nebojša Janković je trebao fizički da glumi Matorog i da sačeka mene i Veličkovića", objašnjava Hrvat detaljno u sudnici kako su razrađivali svaki detalj plana, čak i o čemu će da razgovara sa Veličkovićem.

Napravi su plan i da auto gepekom bude već parkiran tu, a da on priđe blizu, da smanje "manevar ako počen da beži". Dogovorili su da ostali stoje skriveni u kukuruzu. Sutradan je, po nalogu Belivuka, trebao još jednom da sa braćom Budimir ode, potvrdi trasu kojom treba da dođe do mesta na koje su dogovorili, a usput je Veličkovića ubedio da pristane da idu "smartom". Pošto nisu otišli, Belivuk je bio besan, ali ga je poslao da sledećeg dana ode sa Nemanjom Đurićem da mu pokaže "smart" i da obiđu put do njive.

"Na meni je bilo da nađem mesto gde ću da se nađem sa Goranom. Pošto me već par puta ostavljao u Višegradskoj, a u to vreme sam išao u Urgentni centar na terapiju za ruku, a tu nije bilo mnogo kamera, prvo sam obišao Resavsku ulicu, video sam da su kod klinike Aurora bile dve gradske kamere. Video sam da tu kod malog kružnog toka nema kamera, to je bilo dan ranije. Par dana pre 3. avgusta 2020. smo imali sastanak, mislim da smo bili Belivuk, braća Budimir, možda Lalić i Nemanja Đurić. Veljko je saopštio da će Đurić da učestvuje u akciji, kao rođak Nebojše Jankovića, da će u kukuruzu da budu on, Lalić, Dejan Tešić, Miloš Budimir, a da će Miljković da ide kolima kao pratnja, da zablokira skretanje sa asfaltnog puta dok otimamo Gorana. Marko Budimri nije učestvovao u akciji, valjda je dan ranije išao na more, hteo je čak da odloži, ali Belivuk mu nije dao da odloži letovanje sa ženom. Ostalo mi je u sećanju da je Marko Budimir dan ranije odvezao 'smart' na mesto na kom je trebalo da se nađem sa Veličkovićem", detaljno je opisao pripreme pred otmicu.

Kobnog dana, kako je ispričao, sreli su se oko 17 sati i zajedno "smartom" izašli na auto-put ka njivi na kojoj su po dogovoru čekali ostali pripadnici kriminalne grupe. "Kada smo skrenuli sa asfaltnog puta, Goran je prokomentarisao 'top mesto', jer ni njemu nije odgovaralo da razmena bude u gradu. Kada smo stigli, video sam da stoje Janković i Nemanja Đurić. Goran je izašao iz kola, ja sam parkirao gepek na gepek, s tim što je ostalo između tri četiri koraka. Usput sam rekao Jankoviću 'gde si Matori', mislim da se Goran pozdravio. Pitao je hoćeš da ti pokažem oružje, otvorio je gepek 'pik apa' Goran je stavio rukavice i krenuo ka gepeku. Sve se dešavalo u desetak sekundi. Janković je desnu nogu popeo u tovarni deo, u kom je u crnom džaku, čim se otvore vrata bilo nešto. Čim je Goran stigao do Jankovića, Đurić ga je desnom rukom zagrlio oko vrata a Janković je viknuo 'policija' što je bio znak da Belivuk, Tešić i Lalić izađu iz kukuruza. On je pao stomakom na pod, to je bilo peglanje, pumpanje, odmah su mu stavili fantomku na glavu, ja sam mu stao nogom na list, jer se batrgao. Ja sam povikao 'Matori, šta mi uradi to', a Belivuk mi je prstom pokazao da ćutim da se smirim. Belivuk nam je rekao da se ja i Đurić vratimo u Beograd", ispričao je kako su u kukuruzima oteli Gorana Veličkovića.

Odatle je, sa Đurićem otišao u kafić u blizini suda u Katanićevoj, u kom su sedeli sve dok im nije poslata poruka da dođu u bazu. "Nije prošlo ni sat vremena, Miljković se pojavio. Doneo je Goranov skaj aparat, rekao je tada, a inače su ranije rekli da znaju da je u kotaktu sa Filipom Koraćem, kog smo mi zvali Zalizani među sobom. Pitao me da li znam još nekoga sa skaja, i rekao 'ima Zalizanog'. Ispričao je da se dobro držao, da ga je iznenadio, da je pitao za mene šta je sa mnom, gde sam ja, da su mu odgovorili da su mene već rešili. On je valjda rekao 'nemojte njega on je tek izašao iz zatvora'. Miljković se sa stadiona uputio da ode da ubije Gorana rekao je 'meni je palo, ja treba da ga ubijem'. U stvari, svi su mrzeli Gorana, ali Miljković najviše, bio je radostan što ide da ga ubije. Rekao mi je da će trajati sat i po ili dva, da ga sačekam", ispričao je Hrvatin.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mielke

Доживотна! Партија Хонекера, сила народнаја! Живео ДДР, живео СССР!