Milanka Ljubičić, majka Ane Volš, za čije je ubistvo pre nekoliko dana optužen njen suprug Brajan Volš (46), sumnja da je on zločin počinio u teškom pijanstvu, mada i dalje gaji nadu da je njena ćerka živa.

Kako se sumnja, Brajan je ubio Anu nakon čega je njeno telo iskasapio i bacio u kontejner. "Ako je Brajan ipak postao monstrum i digao ruku na Anu uprkos mojim ubeđenjima da je dobar muž i otac, onda verujem da je alkohol kriv za to. Alkohol koji su konzumirali u novogodišnjoj noći... Jer mi ništa drugo ne pada na pamet", kaže Milanka.

Majka Ane Volš se ipak nada da će se njena ćerka odnekud pojaviti jer sumnja da se ona sklonila negde zbog poslovnih problema. "Bolesna sam jako, 30 godina sam dijabetičar. Imam aterosklerozu i verovatno ću na operaciju noge, nisam u stanju da dugo putujem. Postoji tračak nade u meni da je Ana živa, jer mi u glavi odzvanja Brajanova rečenica koju je izgovorio kada je prvi put govorio o njenom nestanku. Tada je rekao da je Ana dobro i da on ništa loše nije uradio. Stalno se nadam da će se odnekuda ona pojaviti i objasniti zašto je bila nestala, ali ne mora ni to, samo neka se pojavi", rekla je majka.

Milanka bi, prema njenim rečima, volela da može da se vidi nasamo sa Brajanom i da mu u četiri oka postavi pitanja vezano za svoju ćerku. "Veliki hendikep mi je nepoznavanje engleskog jezika, tako da sam uskraćena da dobijem odgovor na brojna pitanja koja me muče. Kad bih mogla da odem u Ameriku, ne znam ni gde bih išla. Zanima me kako su moji unuci za koje Ana bila izuzetno vezana, a interesuje me između ostalog i gde je Anin pasoš", kazala je.

Dodala je da je poverovala da je Brajan nevin jer je uvek pokazivao ljubav i poštovanje prema Ani, a nikad nasilje. "Jeste mu bilo teško da brine stalno o trojici sinova dok je Ana bila odsutna pošto je stalno radila. Zato se i zapustio i strašno ugojio jer je bio glavni kuvar. Ali... - priča Milanka sa zadrškom.

Anina majka nastavila je da opisuje kako je izgledao odnos između Brajana i njene ćerke. "Bila sam kod njih u tri navrata ukupno 16 meseci i videla sam da se poštuju i da Brajan voli Anu, a govorio je da ne može ni dan bez nje. Ona je htela da povede decu u Vašington, da njemu olakša, kada je nosio nanogicu, ali on to nije hteo. Pomislim da se ništa od ovog ne bi desilo da sam bila tamo, ali je Ana kad smo poslednji put pričale rekla da njoj i Brajanu odgovara da dođem u februaru. Meni je Brajan spasao život kada sam pala kod njih u kući i dobila izliv krvi u mozak. On je bio na spratu iznad gde je kuvao ručak i čuo je moje vapaje, da ispružene ruke zovem Anu upomoć. Brzo je reagovao i pozvao htnu pomoć. Ana je radila u drugom delu kuće i nije mogla da me čuje. Tada sam imala moždani udar, što znači da sam preživela zahvaljujući Brajanu", ispričala je Milanka.

Milanka Ljubicic 5.jpg
Kurir/Zorana Jetvić 

Sagovornica tvrdi da predmeti, koji su pronađeni u kontejneru, nisu provereno pripadali Ani. Takođe se oslanja na poslednje što su joj rekli iz Ministarstva spoljnih poslova kada im se obratila molbom da u njeno ime zatraže određena dokumenta kako bi mogla da reguliše "statusna pitanja" svoje ćerke.

"Zamolila sam ih da me zvanično obaveštavaju o potrazi i istrazi nestanka moje ćerke. Poslednje što su mi javili bilo je da se Ana vodi kao nestala. Ništa mi ne javljaju, a nisam sigurna da imaju dokaze protiv Brajana. Sumnjam u pisanja portala i navoda medija o kriminalnoj prošlosti Brajana Volša, jer sam ubeđena da je mnogo toga neistinito", uverena je Milanka.

Anina majka nema kontakt sa svekrvom ćerke, jer se Ana sa njom nije dobro slagala, a i govore različitim jezikom pa i to predstavlja veliku prepreku. S druge strane, Milanku posećuju sestričine, komšije i u kontaktu je sa Aninim prijateljima iz Beograda koji se interesuju za njen slučaj od kada je prijavljeno da je nestala.

Starija sestra Ane Volš, prema navodima njihove majke, interesuje se za Anine nekretnine koje je zaradila posle preseljenja u Ameriku 2005. Majka kaže da zna da je Ana imala više stanova i kuća, ali nije sigurna šta je prodala, a šta i dalje poseduje jer se bavila nekretninama. "Moja ćerka iz Kanade rešava problem papirologije i pitanje Anine imovine da bi to sačuvala za Aninu decu u slučaju da se ona ne pojavi. Moramo i stan u Beogradu da prevedemo jer se vodi na Anu", setno kaže Milanka.

Velika porota okruga Norfolk optužila je Brajana Volša za ubistvo prvog stepena, ometanje pravde i druge optužbe, saopštilo je okružno tužilaštvo u Norfolku. Optužnicu je podigao Viši sud u Norfolku, gde je predmet prosleđen iz okružnog suda Kvinsi. Ako bude osuđen, Volšu preti kazna doživotnog zatvora.

Podsetimo, Ana Volš je nestala 1. januara iz iznajmljene kuće u kojoj je sa mužem i troje dece stanovala u Masačusetsu, a njen nestanak je prijavljen tek 4. januara kada su iz njene firme iz Vašingtona pozvali Brajana i shvatili da nije ni kod kuće.

(MONDO/Republika)