Prema nezvaničnim saznanjima, požar u Zabeli je izbio u petak, oko 16 sati, u strogo čuvanom Sedmom paviljonu "Zabele" u kojem višedecenijske kazne služe Radomir Marković (77), bivši šef Državne bezbednosti u vreme vladavine Slobodana Miloševića, Nenad Bujošević Rambo (53) i Branko Berček (46), bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Sretko Kalinić (49), osuđeni pripadnik "zemunskog klana".

"Dim je prvi primetio Branko Berček, nekadašnji pripadnik 'crvenih beretki', koji je bio u redovnoj šetnji u zatvorskom krugu. Čak je i osetio miris dima iaoko je bio dosta udaljen od mesta požara. On je odmah dozvao zatvorske čuvare koji u kućicama motre na zatvorenike i obavestio ih da dim kulja iz ćelije na drugom spratu Sedmog paviljona. Čuvari nisu mogli odmah da odozgo sa zida vide dim jer je bilo sunčano vreme, a ćelija u kojoj je bio požar se nalazi nisko", kaže dobro upućen sagovornik za Informer.

Kako se saznaje, stražari su, potom, brzo reagovali i otvorili vrata ćelije u kojoj je izbio požar. "Iznutra su jedva od dima videli dvojicu zatvorenika, koji su bili onesvešćeni. Izvukli su ih napolje i odmah počeli da im ukazuju pomoć, pošto su se nagutali ugljen-monoksida. Jednog zatvorenika su uspeli da ga povrate, dok su drugog odvezli onesvešćenog u bolnicu, gde se oporavlja. Sve zatvorenike koji su bili u šetnji su vratili odmah u ćelije", priča izvor.

Prema rečima sagovornika, dvojica zatvorenika su u vreme izbijanja spavali, a sumnja se da su se onesvestili od dima. Zasad nije poznat uzrok požara. "Sva sreća što je primećen na vreme i što su izbegnute ljudske žrtve. Takođe je dobro što ga je Berček primetio na vreme da se ne proširi dalje", navodi izvor portala. Bivši pripadnik JSO Branko Berček (46) iz Loznice, osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva Stambolića i atentata na Vuka Draškovića. Berček je u zatvoru 21 godinu, a na suđenju nije priznao nijedno krivično delo.

Traži ponavljanje suđenja

U zatvoru je savladao odlično engleski jezik, bavi se sportom, čita knjige, a koeficijent inteligencije mu je 147. Boravi u samici, a tražio je ponavljanje suđenja preko svog advokata, Zore Dobričanin Nikodinović u kom je pravosnažno 2005. osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Punih 12 godina posle izrečene presude za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi i ubistva Ivana Stambolića, prema rečima Zore Dobričanin Ikodinović, odbrana je došla do dokaza da Berčekova krv nije pronađena na rukavicama koje je nosio izvršilac pokušaja ubistva Draškovića. U zahtevu se navodi se da je presuda doneta na osnovu pretpostavki.

"Na rukavicama koje se pripisuju izvršiocu, pronađena je nulta krvna grupa. Sud nije hteo da obavi veštačenje krvne grupe Branka Berčeka. Sada smo, na osnovu podataka iz Zdravstvenog kartona Bolnice u Požarevcu došli do činjenice da je njegova krvna grupa AB pozitivna", rekla je za medije 2017. godine Berčekov advokat Dobričanin-Nikodinović. Ovo nije jedini požar u srpskim zatvorima. Krajem maja ove godine u krugu Centralnog zatvora izbio je manji požar na trafo-stanici.

BONUS VIDEO:

MIRJANI KARANOVIĆ OSAM MESECI ZATVORA ZBOG NANOŠENJA POVREDE STARIJOJ OSOBI? Gurnula ženu (82), ona pala i slomila butnu kost! Kuri

 (MONDO/Kurir)