Sretko Kalinić, zvani Beli i Zver, je jedan od zaverenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i pripadnik bivšeg kriminalnog Zemunskog klana. On je za taj zločin osuđen na 30 godina, a u avgustu 2019. godine je tražio od Suda za ljudska prava u Strazburu da ukine presudu i oslobodi ga krivice.

Podsetimo, optužnica kaže da se trenutku atentata na premijera Đindića Kalinić nalazio u "pasatu", ispred zgrade Zavoda za foto-grametriju, iz koje je pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović Zveki, navodno, pucao na Đindića.

Sretko Kalinić kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru "Zabela", a posebno je ostalo interesantno njegovo pojavljivanje na sudu pre 10 godina. Tada tog avgusta 2010. godine Kalinić je na sud doveden pod jakim merama obezbeđenja. Pripadnik zemunskog klana uveden je sa lisicama na rukama, a ono što je svima promako, u sudnicu kojom je predsedavao sudija Rafael Krešić uveden je sa lisicama i na nogamaLisice na nogama i rukama mu nisu skidane ni za vreme suđenja, što je bilo veoma iznenađujuće

Po hrvatskom ustavu, vezivanje ruku lisicama je obavezno, dok se lisice na nogama stavljaju po potrebi. U mnogim zemljama se lisice na noge stavljaju samo veoma opasnim zločincima, dok u pojedinim ta praksa ni ne postoji.

Podsetimo, Kalinić je tada videvši brojne fotoreportere u sudnici izjavio kako ne bi došao na suđenje da je znao da će ga slikati. Na suđenju, Kalinić je izjavio da mu je jasna optužnica i poručio sudiji da napiše šta hoće jer mu to više nije važno i izjasnio se da je kriv. Ipak, ono što će ostati upamćeno dodatno sa ovog suđenja jeste činjenica da je on jedan od retkih zatvorenika kom su stavljene lisice i na noge, a ne samo na ruke. Dana 18. januara 2008, Kalinić je osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim delima.

BONUS VIDEO:

SPECIJALNI SUD U USTANIČKOJ POD JAKIM MERAMA OBEZBEĐENJA ZBOG ZEMUNACA: Miloš Simović doveden u sudnicu Kurir

(MONDO)