Suđenje klanu pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u Specijalnom sudu, a predviđeno je da mladić I.S. jedina preživela žrtva klana svedoči o zlostavljanju koje je doživeo na stadionu Partizana. Na samom početku ročišta za reč se javio okrivljeni Nemanja Đurić koji je otkazao punomoćje advokatima i istakao da želi da ga zastupa samo Milica Lovrić, koja nije došla na suđenje, prenosi Blic.

Za reč se nakon toga javio optuženi Veljko Belivuk. "Nije baš vezano za ovo, ali 29. avgusta smo videli da je advokat rekao da smo saglasni da se čita iskaz Katarine Stanković. Mi ipak tražimo da se sasluša, po nama je to vrlo bitno. Mi jesmo saglasni da se pročita i jesmo klimali glavom, ali ističem zahtev da se sasluša", rekao je Belivuk, prenosi Kurir.

Inače, Katarina Stanković je bila nevenčana supruga pokojnog Gorana Mihajlovića koja je sudu dostavila pismo da ne želi da svedoči. Sudija je konstatovala da je u sudnici i I. S. jedina žrtva Belivukovog klana koja je preživela torturu po optužnici. Podsetimo, reč je o navijaču koji je kako se navodi u optužnici bio otet i mučen u prostorijama na sadionu Partizana koje su koristili optuženi.

Ponovo se za reč javio Belivuk. "Vezano za nastavak postupka, ja sam već izneo nekoliko zahteva. Čak i u podnesku koji sam poslao predsedniku suda, odgovorio mi je teoretski, bez navođenja šta će preduzeti, a pisao sam o nezakonitom postupanju veća.

  • Sudija: Recite konkretno šta želite
  • Belivuk: Do dan danas nama niko nije odgovorio na zahtev, ja sam rekao da će jedan po jedan otkazivati punomoćje. Želim da obavestim i vas i predsednika suda, mi nemamo ideju da se sudimo godinama pa da ide na Apelaciju.
  • Sudija: Šta je vaš predlog?
  • Belivuk: Da se postupak lepo vrati na početak da izbacimo sve nezakonitosti, da zakonito radimo i da sve teče neometano.
  • Miljković se javlja za reč, ali sudija kaže da ne može da izađe i da priča isto.
  • Belivuk: Neće da priča isto. Evo ko god hoće neka se javi da otkaže punomoćje.

Pošto je Belivuk pozvao optužene koji žele da otkažu punomoćja advokatima, kako suđenje ne bi moglo da se drži, prvi se javio optuženi Dragan Mitrović i otkazao punomoćje advokatu. Sledeći koji je učino isto je optuženi Senad Rešović.

Sudija: Da li želi još neko? Ne. Tužilac je predložio da se protiv njih kao i Nemanje Đurića razdvoji postupak, pošto su otkazali punomoćja advokatima što je sudija i učinila i najavila da se suđenje nastavlja. Za reč se onda javio optuženi Aleksa Šejić i naknadno otkazao i on punomoćje advokatu Draganu Maloviću.

Optuženi Aleksa Stošić je učinio isto. Tužilac je predložio da se i protiv njih razdvoji postupak, ali su advokati Nikola Jerković i Jakša Peković zatražili da se, pošto su Stošić i Šejić otkazali punomoćja a direktno su vezani za svedočenje I. S. suđenje odloži.

Za reč se potom javio Marko Miljković. "Ja podnosim zahtev za izuzeće postupajućih tužilaca, pošto ne rade zakonito a o čemu sam obavestio i njihovog pretpostavljenog. Svedocima saradnicima veruju na reč. Tražim i izuzeće Mladena Nenadića i Zagorke Dolovac", rekao je Miljković.

Tužilac je predložio sudu da Miljkovićev predlog odbaci, jer je već bio iznošen a tužilačka organizacija ga je odbila. Optuženi Miloš Budimir je potom izašao za govorinicu i pridružio se svemu što su rekli Belivuk i MIljković. Sudsko veće vratilo se u sudnicu i saopštilo da je odbacilo predlog Marka Miljkovića za izuzeće tužilaca iz predmeta, Saše Ivanića, Zorana Babića, kao i tužioca Mladena Nenadića i Zagorke Dolovac.

"U odnosu na Aleksu Šejića i Aleksu Stošića razdvaja se krivični postupak", saopštila je sudija Vinka Beraha, odlučna da se nastavi sa suđenjem. Međutim, za reč se javio optuženi Marko Budimir, koji je otkazao punomoćje svom braniocu. Isto je potom učinio Vladimir Grek. Tužilac je i za njih predložio razdvajanje postupka, dok je advokat Nikola Jerković ponovio predlog odbrane da se suđenje odloži jer je Greku stavljena na teret otmica I. S. Sudija je odlučila da prihvati predlog tužioca.

"Tražim izuzeće vaše i celog veća jer sumnjamo u vašu pristrasnost. Vašom odlukom suđenje održite iako je sedam, osam optuženih otkazalo punomoćje, sumnjamo u vašu pristrasnost", rekao je advokat Jerković a njegov kolega Dragan Malović je zatražio i izuzeće predsednika Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.

Optuženi otkazuju punomoćja advokatima

"Pridružujem se predlogu branilaca za izuzeće vas, predsednika suda. Ja kažem da je tužilaštvo izvršilo krivično delo zloupotreba službenog položaja kada je odustalo od krivičnog gonjenja Nikole Spasojevića. Vi dozvoljavate da vam tužilac ovde vodi postupak", rekao je Miljković posle čega je vraćen u boks za optužene.

Tužilac je potom zatražio da se i predlog za izuzeće sudskog veća i predsednika Višeg i Apelacionog suda odbije. Sudija Vinka Beraha saopštila je prisutnima da veće odbacuje zahtev za izuzeće. "Ovo je očigledno usmereno na odugovlačenje postupka", saopštila je sudija Vinka Beraha.

Optuženi Marko Andrić je potom otkazao punomoćje svojim advokatima navodeći da "to nije zato što su loši pravnici, nego zato što je to vid borbe". Punomoćje je advokatima otkazao i optuženi Miloš Budimir. Pošto je sudsko veće i protiv njih razdvojilo postupak, javili su se i drugi optuženi.

"Hajmo, ako ste svi naumili da otkažete punomoćje, javite se", rekla je sudija, posle čega je za govornicu izašao optuženi Dejan Tešić i otkazao punomoćja svojim advokatima. Inače, zbog težine krivičnih dela koja su im stavljena na teret u ovom postupku, obavezno je da optuženi imaju branioce.

Miljković traži doktora

Optuženi Miljković je sledeći za govornicom. "Ja bih želeo da me pregleda doktor, zbog ovakvog postupanja suda, ne osećam se dobro. Zuji mi u ušima", rekao je Miljković ali mu je sudija rekla da se vrati na mesto. "Dobro, ja sam se obratio sudu da mi nije dobro, nisam kriv ako padnem ovde", dodao je Miljković pre nego što je vraćen u boks za optužene.

BONUS VIDEO:

SUĐENJE BELIVUKU NASTAVLJA SE U ČETVRTAK Novinar Kurir TV izneo detalje: Njegova sestra je rekla da NE ZNA NI KO JE BELIVUK! Kurir TV

 (MONDO)