• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MALA ANJA (3) 16 GODINA ČEKA PRAVDU! UKINUTA PRESUDA ANESTEZIOLOGU! Devojčica preminula tokom operacije katarakte

Suđenje za smrt Anje Gragovac (3) 2007. godine u privatnoj klinici 2007. godine, zbog čega je anesteziolog Stanoje Glišić osuđen na 3 godine zatvora, krenuće nanovo, jer je Apelacioni sud ukinuo presudu.

 Ukinuta presuda anesteziologu oglašenim krivim za smrt trogodišnje Anje Grahovac Izvor: Facebook/Screenshot

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je anesteziolog Stanoje Glišić oglašen krivim za smrt devojčice Anje Grahovac (3) koja je otišla na privatnu kliniku "Perfetka" na operaciju katarakte.

Suđenje za smrt Anje Gragovac (3) 2007. godine u privatnoj klinici "Perfekta" 2007. godine, zbog čega je anesteziolog Stanoje Glišić osuđen na 3 godine zatvora, krenuće nanovo, jer je Apelacioni sud ukinuo presudu.

"Apelacioni sud je našao da se osnovano uloženim žalbama ističe da se, za sada, ne može prihvatiti zaključak iznet u drugostepenoj presudi da su se u radnjama okrivljenog stekla zakonska obeležja bića krivičnog dela za koje je oglašen krivim, a zbog toga što nije hitno pristupio intenzivnom lečenju upućivanjem u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi joj mogla biti pružena kompletna medicinska pomoć iako je znao da u okviru Specijalne bolnice „Perfekta“ takva kompletna medicinska pomoć ne može biti pružena. Iz svih izvedenih dokaza koji su analizirani kako od prvostepenog suda tako i od strane drugostepenog suda, ne proizlazi podatak koji bi ukazivao na to da se kasnilo sa transportom pacijenta u Institut, pa je prvostepena presuda morala biti ukinuta", navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Podsećanja radi, prvostepenom presudom, Stanoje Glišić je bio oslobođen od optužbe da je izvršio teško delo protiv zdravlja ljudi.Međutim, Apelacioni sud ga je 7. novembra prošle godine, usvajanjem žalbe tužilaštva, osudio na tri godine zatvora. U toj odluci, bilo je navedeno da je on ipak oglašen krivim zbog toga što je 21. maja 2007. u prostorijama Specijalne bolnice za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju "Klinika Perfekta", u Beogradu, u svojstvu lekara anesteziologa, pri pružanju lekarske pomoći – operacije katarakte na levom oku, nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja parcijenta trogodišnjeg deteta, oštećene Anje Grahovac, usled čega je 4. juna 2007. devojčica preminula.

"Nakon što je tokom operacije došlo do usporavanja rada srca, slabljenja i gubitka pulsa na periferiji i lice pacijenta promenilo boju i usne postale plavičaste i nakon što je došlo do promene pritiska na balonu za ventilaciju, usled smetnji prohodnosti tubusa, što je uticalo na smanjeni protok kiseonika, a na plućima su se čuli tonovi koji su ukazivali na prisustvo sekreta, prekinuo operaciju u 9,05 časova, te usled usporenja rada srca zamenio tubus u 09,25 časova i pacijentu dao atropin sulfat (što je standardni protokol u slučaju bradikardije) kako bi se uspostavio normalan srčani rad u kraćem vremenskom periodu od perioda koji može naškoditi pacijentu, te nakon okončanja operacije u 9,30 časova iako je opšte stanje pacijenta bivalo sve teže usled toga što je u toku operacije došlo do poremećaja snabdevanja mozga pacijenta deteta Anje Grahovac sa kiseonikom nije hitno pristupio intenzivnom lečenju i upućivanju oštećene u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi joj mogla biti pružena kompletna medicinska pomoć, a znao je da u okviru Specijalne bolnice "Perfekta" takva kompletna medicinska pomoć ne može biti pružena", navodi se u odluci kojom je anesteziolog bio osuđen.

Dete je, kako se navodi, tek nakon četiri sata, bez svesti primljeno na Institut.

"U konkretnom slučaju, Apelacioni sud je zaključio da između očigledno nesavesnog lečenja i pogoršanja zdravlja maloletne Anje Grahovac postoji uzročno-posledični odnos, te da je nesumnjivo utvrđeno da je usled očiglednog nesavesnog postupanja okrivljenog prouzrokovano pogoršanje zdravstvenog stanja Anje Grahovac. Očigledno nesavesno postupanje okrivljenog ogleda se u činjenici da iako je u toku operacije došlo do poremećaja snabdevanja mozga pacijenta sa kiseonikom i iako je opšte stanje pacijenta bivalo sve teže, nije hitno pristupio intenzivnom lečenju upućivanjem pacijentkinje u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi joj mogla biti ukazana kompletna medicinska pomoć", navedeno je u odluci koju je ukinuo treći stepen Apelacionog suda.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:09
DOKTORKA GVOZDENOVIĆ OTKRILA NAJKORISNIJI TRETMAN PROTIV GRIPA: Lekari ga ne pripisuju jer je skup, A EVO KOLIKO KOŠTA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/Nova)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Katastrofa gde mi živimo...

Uco

Naravno mislim da ukinuta presuda, ovde su lekari bolje zaštićeni od odgovornosti nego sva ugrožena flora i fauna. U Americi ladno 20 godina plys totalna zabrana obavljana delatnosti plus milionska i milionska odšteta za porodicu.