"Verujte mi, bićete frapirani kada budete čuli kakve povrede je moj sin zadobio. Ja ne znam u Srbiji, u istoriji crne hronike da li se tako nešto ikada dogodilo", ovim rečima, Mića Simić iz Niške Banje počinje bolnu ispovest dva meseca posle ubistva njegovog sina (13), koga je 5. oktobra u potkrovlju svoje kuće nožem brutalno usmrtio školski drug (13).

Više javno tužilaštvo u Nišu se nakon prikupljanja dokaza oglasilo nenadležnim, jer je utvrđeno da je maloletnik krivično neodgovoran budući da nema navršenih 14 godina. On je odveden na lečenje u psihijatrijsku bolnicu u Beogradu, a Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je započelo postupak ispitivanja da li postoji odgovornost roditelja dečaka u pogledu zanemarivanja.

Mića Simić, navodi da još uvek ne znaju zvanično šta je motiv ubistva, ali da imaju pretpostavke, te da je sigurno da nije bilo nikakve tuče koja je prethodila zločinu. "Nikakve svađe i tuče toga dana nije bilo. Ja sam gotovo siguran da je ovo bilo smišljeno i da je sin namamljen da dođe kod njega i onda je on bukvalno uradio to je to što je uradio. Ovo je nezapamćeno, pričao sam sa nekim psihijatrima, onako, paušalno. Oni kažu da je njegov psihički profil takav da je to strašno", kaže Simić.

Otac ubijenog dečaka navodi da su iznenađeni da ni nakon dva meseca, nije obavljeno veštačenje mobilnih telefona. "Neverovatno je da ni posle dva meseca telefoni nisu veštačeni. Bilo gde da pitamo, svi ćute. Ja ne mogu da verujem da telefon dečaka nije veštačen. Iz toga sigurno može da se dođe do nekih dokaza. O telefonima nemamo nikakvu informaciju, niti su veštačeni, niti je dat nalog da se veštače. U telefonu dečaka svašta je možda moguće da se nađe - treba pogledati kontakte, pozive, poruke... S obzirom koliko je čudan bio i koliko se čudno ponašao, možda i sadržaji koje je gledao, bilo šta što bi moglo da navede na neku stranu što se tiče istrage, da to krene", kaže Mića Simić.

On kaže da "zadnjih mesec dana sve stoji u mestu" i da ne dobijaju nikakvu informaciju šta se dešava. "Niko ništa ne pominje. Kao da je neko nekome opalio šamar a ne da se desilo ovo što se desilo", kaže Mića Simić. Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Nišu, u čijoj je nadležnosti postupanje prema maloletnicima, 9. oktobra navelo je da je nakon prikupljanja relevantnih dokaza utvrđeno da je dečaka usmrtio maloletnik (13) i da je, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina.

"Shodno odredbama označenog Zakona o navedenom je obavešten Centar za socijalni rad Niš, kao organ starateljstva, radi preduzimanja mera u okviru njegove nadležnosti", saopštilo je 9. oktobra VJT Niš. U OJT Niš navode da oni nemaju nadležnost za preduzimanje bilo kakvih istražnih radnji vezano za slučaj ubistva, već samo za preispitivanje roditeljskih kompetencija roditelja dečaka.

Budući da je dečak krivično neodgovoran jedini postupak koji se može eventualno pokrenuti i voditi jeste postupak protiv njegovih roditelja, ukoliko se utvrdi da je bio zapušten i zanemaren, ili da na neki drugi način oni nisu vodili valjanu roditeljsku brigu.

Za postupak prikupljanja obaveštenja po tom osnovu nadležno je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu koje je naložilo Centru za socijalni rad da sačini izveštaj o utvrđivanju roditeljskih kompetencija roditelja dečaka i eventualnih uočenih propusta u vršenju roditeljstva. Kako je potvrđeno u Centru za socijalni rad u Nišu taj izveštaj je okončan pre oko 20 dana i poslat je OJT Niš.

"Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva završili smo izveštaj o utvrđivanju roditeljskih kompetencija krivično neodgovornog maloletnika i poslali ga tužilaštvu. Čekamo dalje instrukcije tužilaštva, ako je potrebno dodatno da se uradi nešto iz naše nadležnosti", kaže direktor Centra za socijalni rad u Nišu Zoran Jović.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu - koje nema ovlašćenja da nalaže bilo kakve konkretne radnje vezano za slučaj istrage ubistva - poput veštačenja telefona - već samo da preispita da li su roditelji valjano obavljali svoju dužnost, je rečeno da je izveštaj Centra za socijalni rad pristigao, da postupaju u skladu sa rokovima i da je upućen zahtev za prikupljanje obaveštenja radi utvrđivanja odgovornosti roditelja i drugih lica u pogledu čuvanja, vaspitavanja i staranja o detetu.

"Postupak je u fazi prikupljanja i razmatranja činjenica. Meritorna odluka još uvek nije doneta", rekao je portparol OJT Niš Vladimir Stanojević. Nakon zločina, dečak je odveden na lečenje u psihijatrijsku ustanovu u Beograd, uz saglasnost koju su dali njegovi roditelji.

"Maloletnik je u pratnji policije, radnika centra za socijalni rad i uz potpisanu saglasnost roditelja odveden na lečenje u psihijatrijsku bolnicu u Beogradu gde se i dalje nalazi", kaže direktor CZSR u Nišu Zoran Jović.

Podsetimo, telo ubijenog dečaka otkrili su lekari Hitne pomoći 5. oktobra oko 11 časova na tavanu porodične kuće u Niškoj Banji kada su pozvani na intervenciju. Komšije su ispričale da je dečak istrčao na ulicu i da je pao na oko 50 metara od kuće a da je njegova baba zatražila pomoć komšija, rekavši: "Jedan je sigurno mrtav". Dvojica komšija su pritrčali dečaku koji se koprcao i bacakao po ulici, ali se smirio po dolasku lekara Hitne pomoći. On je spolja imao vidljive povrede, ali je potom iz Univerzitetskog - kliničkog centra u Nišu saopšteno da nije ozbiljnije povređen.

U potkrovlju kuće, u lokvi krvi, pronađeno je telo dečaka bez znakova života. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je dečak iskrvario do smrti nakon što je izboden nožem. 

BONUS VIDEO: 

Mama devojčice ubijene u školi Vladislav Ribnikar MONDO

(Blic/MONDO/I.V.)