Teške scene u beogradskoj Palati pravde obeležile su jučerašnje suđenje ocu i majci dečaka koji je priznao da je pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar" jer su članovi porodica žrtava u sud došli noseći fotografije ubijene dece

"Lažovi, monstrumi, branite kriminalce za pare", ovim rečima su se juče roditelji ubijene dece obratili braniocu oca i majci dečaka. Ocu se, podsetimo, sudu za teško delo protiv opšte sigurnosti, majci za nedozvoljeno držanje oružja, municije i eksplozivnih naprava, a odgovornom licu streljane u kojoj je dečak sa ocem vežbao gađanje i instruktoru pucanja, za davanje lažnog iskaza.

"Roditelji ubijene dece i porodica radnika obezbeđenja prvog dana suđenja, kao i juče, mirno i dostojanstveno su pratili sve što se dešavalo u sudskom postupku. Međutim, izjave koje je advokat davao u sudnici i van nje, ali i ponašanje roditelja koji ih nisu ni pogledali, očigledno su bili kap koja je prelila čašu", kaže izvor.

On objašnjava da su roditelje, sudeći prema njihovoj reakciji u hodniku Palate pravde u kojoj su prethodno poređali slike najmilijih kojih više nema, izrevoltirali negiranjem krivice, ali i sve ono što je od 3. maja do juče pratilo ceo slučaj. "Roditelji su izjavili da nisu krivi, nikakvu empatiju, žaljenje niti kajanje prema ubijenima niti prema porodicama nisu pokazali, čine sve samo da ispadnu žrtve, a njihov branilac Borivoje Borović za sve što se dogodilo pokušao je da okrivi državu, samog dečaka, pominjao je anketni odbor i tužilaštvo. Porodice je zabolelo to što su za roditelje dečaka krivi svi osim njih samih, zbog toga je reakcija juče bila takva", objašnjava sagovornik.

Roditelji dece i radnika obezbeđenja juče su u sud došli jedan za drugim, noseći u rukama uramljene slike ubijenih. Poređali su ih na klupu ispred sudnice i ćutke sedeli. U jednom trenutku jedna majka se slomila. "Ja sam moju ćerku učila da treba da se druži, dok je njenog ubicu otac učio da puca, a sada kaže da nije kriv", rekla je ona grleći sliku svoje ćerke, koju je i juče držala u krilu u sudnici.

"To je možda najpotresnija scena koja je ikada viđena u beogradskoj Palati pravde. Uplakani roditelji stajali su dostojanstveno pored fotografija svoje dece i radnika obezbeđenja. Majka dečaka, koja se brani sa slobode, prošla je pored tih slika pred ulazak u sudnicu, ali se nije osvrnula niti zastala", priča izvor.

Prema njegovim rečima, dok su roditelji čekali ispred sudnice "iza zatvorenih vrata" odvijala se drama, pošto je advokat Borović koji brani oca i majku dečaka, predložio da svi roditelji uđu i prisustvuju suđenju. "Roditelji su juče kratko negirali krivicu, ali do iznošenja odbrane još uvek nije došlo jer je sudsko veće nastavak zakazalo za 29. februar. Sudsko veće bi trebalo da odluči o ovom predlogu, kom su se pojedini zastupnici usprotivili, iz razloga što bi to mogla da bude odluka mimo zakona, zbog koje bi jednog dana presuda mogla da "padne"", objasnio je izvor.

Otac jedne od ubijenih devojčica je kratko rekao da oni nemaju o čemu da svedoče "osim da decu više nemaju". "Kada je otac video slike tela krvave dece iz dokumentacije, počeo je da sebe sažaljeva. Govorio je da mu je porodica upropašćena. A kako su vaspitavali dete? Šta im dete radi na internetu? Kako dva dana nisu videli oružje i molotovljeve koktele?", rekao je.

BONUS VIDEO: 

KOLIKA JE ODGOVORNOST ŠKOLE, A KOLIKA RODITELJA ZBOG MASAKRA U RIBNIKARU? Rajko Nedić bez dileme: Ovo saslušanje je najbitnije Kurir televizija

(Kurir/MONDO/I.V.)