U prethodnih devet dana, 14 osoba je napadnuto nožem i četiri osobe su ubijene. U gotovo svakoj situaciji, ubistvu je prethodila svađa, a na "Kurir" televiziji su gostovali Radiša Roskić, advokat, i dr Ljubica Božić, specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak, koji su komentarisali ove slučajeve. Osvrnuli su se i na brutalno ubistvo MMA borca Stefana Savića.

"Nažalost, radi se o piku dešavanja koji nije bio duže vremena. Međutim, ako pogledate godine tih mladića, dece, može da se zaključi da stupaju u svađe koje nemaju neku preteranu dubinu, ulaze u konflikt zbog razloga koji su jako površni. Očigledno su njihove godine razlog zbog kojeg se tako završilo. Nož je oružje koje je oduvek pored čoveka, lako ga je sakriti, nositi, a uglavnom se svi na suđenjima pravdaju da nose nož iz samoodbrane, ali je evidentno da se to oružje nosi kako bi se potencijalno neko povredio. Pa, ne mogu sada da konkretno tvrdim, ali očigledno da nisu pokušali nožem da ga ubodu u nogu. Nož su visoko držali, u nivou grudnog koša, a u tom predelu je sve vrlo fatalno, bukvalno jedan centimetar može biti fatalan", rekao je Božović.

Roskić je komentarisao konkretno ubistvo MMA borca Stefana Savića. Prema jednoj verziji događaja, Savić je radio u noćnom klubu iz kojeg je pobegao.

"Poslednja saznanja o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, ali i drugih, govore da su poslovi obezbeđenja vrlo unosni poslovi kada je u pitanju urbana sredina. Zajednički imenitelj za svih devet pomenutih slučajeva zapravo da se radi o urbanoj sredini i da se radi o nožu kao sredstvu izvršenja krivičnog dela. Ne znam zbog čega obezbeđenje ništa nije preduzelo radi sprečavanja ovog incidenta, a interesantno pitanje je kako su izvršioci uopšte uneli nož u objekat. Mislim da je naša policija dosta dobro usmerila istragu. To što su počinioci tako brzo identifikovani je samo plod dobre organizacije u istrazi", naveo je Roskić.

Božović se potom osvrnuo na rad policije i Hitne pomoći u ovakvim slučajevima. Pohvalio je rad Hitne pomoći, ali smatra da ne bi brzina Hitne u ovoj situaciji mnogo šta promenila.

"Hitna pomoć je relativno dobro organizovana i to važi za čitavu teritoriju Srbije. Međutim, kod konkretno ovakvih napada i rana, teško da bi brzina Hitne pomoći bilo šta promenila. Pogledajte samo, uvek su neki klubovi u pitanju, alkohol, tamo se stvaraju konflikti, izvlače se pogrešni zaključci, pa sve to dovode do ovako nekih situacija. Klub je mesto gde bi trebalo da bude relaksacija, a imamo jednu suprotnost. Imate i u saobraćaju situacije gde ljudi zbog pogleda, parking mesta ili prestrojavanja uđu u neki konflikt koji će naneti povrede", dodao je Božović.

BONUS VIDEO:

Snimak zverskog ubistva MMA borca Stefana Savića na Dorćolu Nadzorna kamera

(Kurir/MONDO/A.B.)