Vozač autobusa Momčilo R. (56), koji je poginuo u sudaru koji se jutros dogodio u mesto Stubline kraj Obrenovca, video je kamion i u poslednjem trenutku je pokušao da ga izbegne, ali nije uspeo. Prema rečima sagovornika portala Nova.rs, pretpostavlja se da je vozač autobusa pokušao da izbegne kamion, pa je krenuo da skreće u desnu stranu.

"On je išao odozgo, sa nadvožanjaka, iz Trstenice, pred njim se pojavio kamion koji se uključivao sa sporednog puta i nije ispoštovao znak STOP. Vozač autobusa nije imao vremena da koči, već je pokušao da "pobegne" udesno. Nažalost nije uspeo, on je poginuo, ali je svojim činom spasao ko zna koliko putnika. Kada smo došli na lice mesta, on je još uvek bio u svom sedištu, kabina je bila potpuno smrskana, a njegovo telo je bilo zarobljeno limarijom. Morali su da seku kabinu da bi ga izvukli, a isekli su i volan da bi mogli da dođu do tela", kaže sagovornik portal Nova.rs.

Vozilo je potpuno uništeno, a udarac je bio silovit. U stravičnom sudaru povređeno je i dvadesetak putnika, od kojih je 18 prevezla služba Hitne pomoći, dok su drugi do Doma zdravlja u Obrenovcu i u KBC Bežanijska kosa prevezeni privatnim automobilima.

Među povređenima su dve mlade devojka od 18-19 godina dok je jedna udarila glavom u šoferšajbnu autobusa. Svi povređeni su putnici autobusa na liniji 860 T, koji inače saobraća na relaciji Vukićevica i Industrijska zona Barič. Prema prvim informacijama iz istrage, za nesreću je kriv upravo vozač kamiona.

"Postoje indicije da se vozač, koji je upravljao kamionom, na nebezbedan način uključio na regionalni put, odnosno nije se uverio da to može da učini na bezbedan način. On je potom udario u prednju stranu autobusa koji se kretao iz pravca Stublina ka Obrenovcu", saznaje Nova iz tužilaštva.

Na pomenutom delu puta, odnosno uključenju, nalazi se i znak STOP te je vozač kamiona bio dužan da se zaustavi, što on nije učinio. Utvrđeno je i da je vozač Milan J. bio pozitivan na narkotike.

"Vozač je nakon saobraćajne nesreće podvrgnut testu na alkohol i narkotike. Utvrđeno je da nije imao alkohola u krvi, međutim test na droge je ukazao da je pozitivan na amfetamin", kaže izvor. Pored brojnih radnji koje su preduzete naloženo je da se izvrši vanredan tehnički pregled autobusa i kamiona. Osnovno javno tužilaštvo u Obrenovcu obavestilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu koje će preuzeti istragu s obzirom na to da je u pitanju krivično delo sa smrtnom posledicom.

BONUS VIDEO:

OVO SU NAJČEŠĆI UZROČNICI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA, A ALKOHOL JE SAMO JEDAN OD NJIH! Danas mnogi prave reprizu 1. maja, VOZAČI OPREZ! Kurir teleivizija

 (Nova/MONDO/J.D.)