U istrazi protiv U. B. (22), koji je optužen da je 4. maja prošle godine u selima kod Mladenovca ubio devet osoba i ranio njih 13, a kome sutra počinje suđenje, saslušane su i dve sestre čija se kuća nalazi preko puta školskog dvorišta u Duboni u kojem se dogodio masakr. Optuženi je vatru otvorio i u njihovom pravcu, ali na sreću, one nisu povređene.

Starija sestra istakla je tokom svedočenja da je 4. maja prošle godine radila u prodavnici koja se nalazi u sklopu njihove kuće.

"Spremala sam decu za spavanje, kada sam oko 22.30 časova začula pucnjeve. Odmah sam izašla na terasu i upalila svetlo i ugledala sam mušku osobu koja je u tom trenutku bila bočno okrenuta ka meni, kako stoji u školskom dvorištu i automatskom puškom puca po licima koja su sedela na klupi u školskom dvorištu. Videla sam da u ruci drži pušku, a pošto sam ja upalila svetlo na terasi i vrisnula kada sam videla da puca, okrenuo se ka meni i počeo da puca u mom pravcu. Odmah sam utrčala u kuću, zaključala vrata i ugasila sva svetla", navodi svedokinja.

Devojka ističe da je istog momenta pozvala policiju i obavestila ih da jedna osoba puca po ljudima.

"Nakon ovoga začula sam vrisak moje majke i zabrinula sam se da se nije nešto dogodilo mom bratu koji često ide u ovo školsko dvorište, iz kog razloga sam ponovo izašla na terasu, ali nisam palila svetlo i videla sam oca, sestru i majku na ulici kao i da se okupio veći broj ljudi koji su pokušavali da ukažu pomoć licima koja su bila u školskom dvorištu. Napomenula bih takođe da je iznad prodavnice reklamna tabla i da se tu nalazi rupa. Više nisam izlazila iz kuće, a o svemu što se te večeri dešavalo ispričao mi je moj mlađi brat, a kasnije i roditelji i sestra", zaključila je devojka.

Njena mlađa sestra saslušana je istog dana u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu gde je istakla da je kobne večeri oko 22.40 časova čula rafalne pucnje koji su dopirali spolja.

"Bilo je više rafala, po mom mišljenju se non-stop čula pucnjava, koja je trajala dva minuta sigurno. Svi smo odmah istrčali napolje, na ulicu, ispred je išao moj otac. Kada sam izašla na ulicu ugledala sam U. B. koga sam odmah prepoznala kako izlazi iz školskog dvorišta i nosi automatsku pušku. Gledao je prema nama, nije žurio, išao je normalnim hodom. Videla sam da je ušao u vozilo marke 'mercedes' i krenuo, ali ga je moj otac u tom trenutku zaustavio", navodi devojka u svom iskazu.

Ona dodaje da je B. zaustavio vozilo ispred njihove prodavnice i izašao iz vozila noseći u desnoj ruci automatsku pušku.

"Počeo je da puca rafalno u pravcu moga oca i mene, koja sam išla odmah iza njega i brata koji je išao iza mene. Koliko se sećam, u našem pravcu je ispalio rafalno pet metaka, nakon čega je seo u vozilo i otišao ka donjoj Duboni. Na sreću, niko od nas nije povređen. Nakon ovoga, otac, majka ja i brat smo otišli u školsko dvorište i videli da je dosta lica povređeno, krvarili su, jaukali, dozivali pomoć, bilo je strašno. Ja sam neposredno pre ovog događaja razgovarala sa svojim drugom koji je bio u školskom dvorištu i ovom prilikom je nastradao. Ubrzo su došle komšije iz ulice da pomognu koliko ko može, a uskoro je stigla i Hitna pomoć i policija", zaključila je devojka u svom iskazu.

Podsetimo, tog 4. maja, dan nakon stravičnog masakra u školi "Vladislav Ribnikar", U. B. uzeo je automatsku pušku, pištolj, municiju i bombe i krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Duboni i Šepšinu, u okolini Mladenovca. On je ubio devet osoba, a ranio više od 13 ljudi.

Psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je bio potpuno uračunljiv u momentu izvšrenja zločina. Pretresom objekata u vlasništvu njegove porodice pronađen je čitav arsenal oružja. U. B. se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Tužilaštvo je za U. B. predložilo maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

BONUS VIDEO: 

Mladenovac tragedija Kurir/Nenad Kostić

(Nova/MONDO/I.V.)