Na suđenju Urošu Blažiću (22) iz Dubone kod Mladenovca, kome je juče odloženo ročište u Višem sudu u Smederevu, pored porodica žrtava celokupnu dramu u sudnici preživeli su i teško povređeni i oštećeni koji su kobnog 4. maja prošle godine pukom srećom preživeli krvavi pir pomahinatog Blažića.

Juče je u smederevskom Višem sudu trebalo da počne pripremno ročište okrivljenom Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši Blažiću, koji se prema optužnici tereti da je nelegalno nabavio oružje kojim je njegov sin 4. maja 2023. oko 22.20 sati počinio nezapamćeni masakr. Međutim, do suđenje nije došlo jer je usledio incident kada se masovni ubica pojavio na vratima sudnice. Kada je Blažić ušao u pratnji čuvara, sa pancirom na sebi i pognute glave, roditelji žrtava skočili su na njega, gurajući stolice, nezadovoljno i besno što vide ubicu svoje nedužne dece. Čuvari su Uroša Blažića, ali i njegovog oca štitili svojim telima i trčećim korakom odvedeni su na bezbedno mesto u drugom delu zgrade.

"Na suđenje juče su u pratnji roditelja došli i povređeni mladići i devojke koji su pre godinu dana uspeli da prežive. Neki od njih pomahnitali Blažić pogodio je mecima i po nekoliko puta, a neke od njih je i overavao kako bi bio siguran da ih je ubio", navodi naš izvor i dodaje:

"Teško hodajući u pratnji oca došao je Nikola Mitrović, mladić koji je u trenutku masakra imao svega 17 godina. Pogled u daljini, zamišljen i nekako sa tužnom grimasom na licu čekao je u koloni da prođe bezbedonsonu kontrolu i uđe u sudnicu. Blažić ga je, podsetimo, kobnog dana ranio iz 'kalašnjikova' dok je bio sa društvom kod spomenika Ravni Gaj u selu Malo Orašje. Hrabri Nikola uspeo je da se oporavi, ali ga je samo tri meseca kasnije zadesila nova tragedija jer je imao saobraćajnu nesreću na lokalnom putu Drugovac-Budljević, jedva je preživeo".

Nikola Mitrović bio je za volanom automobila koji je iz nepoznatog razloga proklizao i ispravio blagu krivinu na putu. Udario je pravio u banderu koju nije mogao da izbegne, a od siline udarca betonski stub se bukvalno prepolovio pa je ispalo kao da su kola okružila banderu. Mitrović je tada zadobio teške telesne povrede, i lekari su se borili za njegov život, a sa njim u kolima tada je bio i Jovan Ranković koji je takođe, povređen u masakru.

3890891_kole3139_ff.jpg
Nenad Kostić/kurir 

Jovan Ranković je u toj nesreći prošao sa lakšim telesnim povredama, ali nažalost u krvavom zločinu jedva je preživeo pošto ga je Uroš Blažić izrešetao sa četri hica. Mesecima je Ranković bio po bolnicama, a desnu ruku lekari su jedva uspeli da mu spasu.

Ranković je juče na suđenje kao oštećena žrtva došao obučen u crnu garderobu noseći papire. Mirno je čekao red za ulazak u sudnicu, a na njegovom licu videlo se da je tužan. Suočenje sa ubicom koji ga je izrešetao, a zatim i probao da overi na Ravnom gaju sigurno nije nimalo lako. Povređeni Ranković je po izlasku iz boilnice detaljno opisao krvavi pir Blažića.

"Izašao je iz kola i povikao 'lezite dole', a moj drug mu je kroz osmeh rekao 'ajde na pivo', ja sam dobacio 'ladno je', ali je on počeo da rešeta! Pravio sam se da sam mrtav, da me ne dokrajči", rekao je tada Ranković i naveo:

"Beli duks me je odao, video je kako virim iza drveta i rekao mi: 'Ej ti, iza drveta!' i počeo da puca na mene, tada me je pogodio opet u stomak. Pokušao sam da bežim, ali sam se sapleo i u trenutku odlučio da ostanem tu i da nepomično ležim. Pravio sam se da sam mrtav, nisam se pomerao... Ležao sam i osluškivao gde se kreće, a ubrzo sam čuo škripu kako se otvaraju vrata i gas".

3890893_kole3179_ff.jpg
Nenad Kostić/kurir 

Zajedno sa Rankovićem na suđenje je došao i Miloš Jovanović iz Malog Orašja, mladić koji je takođe, čudom preživeo pokolj Blažića. Ranjeni Jovanović je ranije opisao noć koju nikada neće zaboraviti.

"Prvo sam pomislio da se neko šali i da puca iz vazdušnog pištolja. Međutim, kako je krenula vriska, razumeo sam šta se dešava i krenuo da sklanjam decu koja su bila tu i da im vičem da beže. Prvo je krenuo da puca na nas sa nekih petnaestak metara, meni je pucao u nogu, pa sam ja počeo da bežim", rekao je Jovanović i dodao:

"Samo par metara kasnije osetio sam kako mi koleno 'beži' i da neću biti u stanju da mu pobegnem, pa sam se bacio na pod i pravio se da sam mrtav. U celoj toj situaciji, moj mlađi brat koji je bio tu, počeo je da me podiže i nosi, ali sam uspeo da ga ubedim da beži i da se spasi. Ne znam kako bih podneo da je on nastradao pokušavajući mene da izvuče odatle".

U pratnji majke na ročište došla je i sada punoletna Andrijana Mitrović iz Malog Orašja, koja je takođe, preživela dramu jučerašnjeg suđenja. Mitrovićeva je kobnog dana sa drugaricama iz Ravnog Gaja otišla do Dubone da se javi prijateljima. Pobegle su od krvoprolića, ali ih je ubica Blažić nije zaobišao u svom pohodu, jer je rešetao i ispred škole u Duboni. Andrijana je tada pogođena sa tri hitca, a u svojoj ispovesti opisala je jezivu noć.

Nenad Kostić/kurir Mladenovac

"Moj život više nije isti. Zbog tog monstruma ja više nemam mnoge prijatelje, mrtvi su. Drugim mojim prijateljima život je uništen, kao i moj. Smrtna kazna je mala za monstruma koji nam je uništio život. Ne znam ni koja bi bila adekvatna kazna za ovo što je on uradio", rekla je plačnim glasom Andrijana.

Među oštećenima u pratnji majke pojavila se i devojka Jelena Ajdinović koja je bila u taksi vozilu, u koje je Blažić upao na naplatnoj rampi Mali Požarevac i satima je držao kao taoce. Oštećena devojka, kao i taksista uspeli su da prežive, a traumu koju su te noći doživeli, ne mogu nikako da prebrode. Ajdinović je nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu u ispovesti rekla da je preživela zahvaljuju tome što je slagala da je trudna.

"Pretio nam je, imao je kod sebe dve ručne bombe, sa kojima se povremeno igrao. Takođe, kada smo naišli na policiju Uroš je zapretio da će nas pobiti, ako ga izdamo. Pošto sam prethodno slagala da sam trudna, on je rekao ja sam onda tvoj verenik. Samo se slušajte i preživećete", rekla je između ostalog tada devojka.

Pored povređenih na ročište su došli i braća i sestre Blažićevih žrtava, koji su nosili crne majice na kojima je fotografije ubijenih. Na suđenje došli su i Teodora Stevanović, ali i Mihajlo Milić koji su kobne večeri pukom srećom uspeli da prođu neprovređeni, dok su njihova braća nažalost ubijena.

BONUS VIDEO:

Mladenovac tragedija Kurir/Nenad Kostić

(Kurir/Mondo/U. M.)