”Bila sam sa tri prijateljice na književnoj večeri i nakon toga smo svratile na piće u kafanu SFRJ. Prvi put sam bila tamo, a otišle smo samo zato što je prekoputa. I dalje sam potpuno šokirana jer se napad desio tako iznenada. Bile smo raspoložene, u kafiću je bilo 40 ljudi i ništa nije ukazivalo da će tako nešto da se dogodi”, počela je priču Barzut.

Ona kaže da je negde oko sat vremena iza ponoći, dok je s prijateljicama sedela za stolom, na njih nasrnuo mladić sa kačketom, koji je uz povike “Lezbejke, lezbejke”, počeo da bije jednu po jednu.

”Nakon toga na njega je skočilo nekoliko mladića i on je pobegao, ali je onda počao da nas udara drugi mladić. Jedna od mojih prijateljica je zadobila povrede glave, udarena je nogom u kičmu, izbijen joj je zub, a i oko joj je zatvoreno. Ja sam udarena stolicom u glavu i završila sam na podu, dok je jedna od nas prošla bez povreda jer se sakrila iza frižidera”, navela je Dragoslava koju su na konferenciji podržali pripadnici LGBT populacije.

Napadnuta aktivistkinja Labrisa je istakla da okolnosti ukazuju da su napadnute samo zbog seksualne orjentacije jer nakon što ih je prvi napadač “prozvao”, drugi je viknuo jednoj od napadnutih žena “Mamu ti lezbijsku.”

Prošle su, kaže, sa lakšim telesnim povredama jer su uspele da pobegnu u toalet.

”Konobarica nas je spasila. Prvo je branila svojim telom jednu od mojih prijateljica, a onda nas je sakrila u toalet. Zahvalne smo joj na tome”, istakla je Barzut.

Ona je rekla i da je sigurno da su napadači bili huligani, a da pretpostavlja da je reč o navijačima “FK Rad” jer su “išle pesme za “radovce.”

Dragoslava je iste večeri slučaj prijavila policiji.

”Jedna od napadnutih prijateljica i ja smo podnele prijave. Spremne smo da idemo na suđenje. Samo se nadam da će Tužilaštvo prepoznati ovaj slučaj kao napad iz mržnje.”

Kristina Todorović iz Jukoma je rekla da je ovo “školski primer napada iz mržnje” i da bi svakako trebalo napraviti razliku između običnog nasilja i nasilja iz mržnje jer je to za sud otežavajuća okolnost.

MONDO je kontaktirao policiju i odgovor o saznanjima u vezi sa ovim slučajem očekujemo.

LEZBIJKE NE PRIJAVLJUJU NASILJE IZ STRAHA

Dragoslava Barzut je izjavila da lezbijke ne prijavljuju nasilje da bi zaštitile osobe koje vole, kao i zbog straha od sekundarne viktimizacije, jer nema ko da ih zaštiti i odbrani.

Barzut je rekla da, kao spisateljica, aktivistkinja Labrisa i lezbijka sada misli na sve prijatelje i roditelje, kojima je teško zbog njene seksualne orijentacije, ali da danas želi da voli sebe i da oseća moralnu odgovornost da osudi napad na nju i na tri njene prijateljice.

Ona kaže da je slušala primere da su mnoge žene - lezbijke tučene, mučene i da se nisu usudile da prijave nasilje, ni policiji, ni svojim najbližima, kako bi zaštitile osobe koje vole.

"Još jedan razlog za neprijavljivanje nasilja i zbog čega sam ja sada u strahu, to je strah od sekundarne viktimizacije - ne prijavljujemo nasilje, jer nema ko da nas zaštiti, odbrani, zato apelujem na tužilaštvo da ovaj akt prepozna kao zločin iz mržnje, pozivam tužilaštvo na detaljnu, fer istragu, ako ne, onda smo izgubili svi", rekla je Barzut.