• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vođa Obraza opet nevin za nerede na Paradi ponosa

Izvor Tanjug

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas, vođu Obraza Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizaciju i učešće u sprečavanju održavanja Parade ponosa oktobra 2010.

Pred paradu ponosa pre pet i po godina u Beogradu su huligani divljali ulicama grada, lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Advokat: Očekivana odluka

Oslobađuća presuda im je izrečena pošto je sud zaključio da nema dokaza da su izvršili krivično delo za koje se terete, odnosno za nasilničko ponašanje na javnom skupu i to kao kolovođe ili kao članovi grupe, rekao je Tanjugu advokat jednog od optuženih Nemanja Govedarica. "Za mene je to očekivana odluka pošto za šest godina suđenja nije izveden nijedan dokaz koji bi potvrdio optužbe tužilaštva da su ova lica izvršila krivično delo", napomenuo Govedarica i napomenuo da su slične odluke donete i u drugim predmetima vođenim povodom istog događaja.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju. Prvom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je, kao sekretar udruženja građana Srpski otačastveni pokret Obraz, početkom oktobra 2010 kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja Parade ponosa.

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru homofobične kampanje "Čekamo vas", kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povredena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zmaj

ma normalno daje nevin ja mislim ovi ucesnici parade ponosa od njih niko nije nevin hehe nek nam zivi ljubav koja raca decu i da ima sto vise dece da zive u miru kako je bog reko covek je rocen za zenu i tako

Torca_Le

Normalno da je nevin.

OooOo

Izbrisite ti krivicno delo onda