Crna hronika

NAJMOĆNIJI KLAN SA BALKANA OD KOG STREPI SVET: Snadbevaju Evropu kokainom, krticu su brutalno ubili usred Beograda

Ozloglašena grupa, čije su vođe Srbi, već dve decenije snabdeva evropsko tržište tonama droge iz Južne Amerike, ima paravojnu jedinicu s lancem komande, a nekoliko stotina saradnika širom sveta radi za njih, navodi italijanska policija

Izvor: printscreen

Grupa Amerika postala je vodeći akter u trgovini kokainom između Južne Amerike i Evrope, uspevši da za kratko vreme stvori monopol nad skoro čitavim pomorskim rutama droge, snabdevajući evropsko tržište i održavajući čvrste poslovne odnose s italijanskim i evropskim organizovanim kriminalom.

Ovo je izveštaj italijanske policije o najdugovečnijem, verovatno najmoćnijem, ali i najmisterioznijim kriminalnim klanom sa Balkana čiji su vodeći članovi Srbi. Italijani na osnovu dugogodišnjih istraga imaju saznanja da ovaj klan ima 15 stalnih članova i nekoliko stotina saradnika širom sveta, a kao vođe Italijani su označili Miletu Miljanića i Zorana Jakšića, koji u Peruu od 2016. služi kaznu od 25 godina zatvora zbog šverca droge. Miljanića već godinama traži italijanska policija zbog bekstva iz zatvora.

Dve decenije već u poslu

Dokumenta do kojih su došli OCCRP, Krik i češki medij Investigace svedoče da je grupa Amerika aktivna gotovo dve decenije u desetinama država širom sveta - tokom tog perioda u različitim zemljama zaplenjeno je više od pet tona kokaina koji je pripadao nekom od članova grupe i izvršena su ubistva koja su se dovodila u vezu s njom.

Šef „grupe Amerika“ pregovara sa peruanskim mafijašem
Izvor: YouTube

- Od kraja devedesetih saradnici grupe Amerika hapšeni su i osuđivani u Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Južnoj Africi, Argentini i Peruu. Kroz čitavu istoriju grupa Amerika imala je ljude u srpskoj obaveštajnoj agenciji koji su im dostavljali oružje, ali i informacije o tome ko od članova grupe otkriva tajne policiji - navodi Krik rezultate višegodišnjeg istraživanja.

Kako su dobili ime

Italijanski policajci sumnjaju da te veze idu i šire.

- Neko iz SAD ih štiti - rekao je italijanski policajac.

Istu teoriju imao je i bivši policajac iz Beograda.

- Verujem da CIA stoji iza njih, zato smo ih nazvali grupa Amerika.

Uslužna agencija

Njena prava veličina razotkrivena je 2009, kada je italijanska policija više od godinu dana prisluškivala šefa grupe Miljanića i njegovog glavnog čoveka Jakšića. Policija je ozvučila i postavila kamere u stan u Milanu koji je u to vreme koristio Miljanić.

- Ono što su videli i čuli bilo je zapanjujuće - piše između ostalog Krik.

Italijanski policajci su nakon dugogodišnjeg rada sastavili izveštaj do kojeg je Krik/OCCRP došao.

Izvor: Printscreen/ youtube

- Ovo su okoreli kriminalci, koji su vrlo opasni. Oni imaju paravojnu jedinicu s jasnim lancem komande i mnogo oružja. Lako menjaju mesto boravka, telefonske brojeve - rekao je 2016. tužilac Marčelo Muso.

Italijani su ovu grupu nazvali „uslužnom agencijom“ u međunarodnom švercu droge - ona kokain kupuje od proizvođača iz Južne Amerike i prodaje ga evropskim trgovcima na veliko, držeći se podalje od ulične prodaje. Ključno obeležje grupe Amerika su manje, ali česte pošiljke droge - obično šalju brodom oko 100 kilograma kokaina, a ne čitave tone kao neke druge grupe.

Kupuju po Srbiji, najveći deo novca završi na Zlatiboru

- Ukoliko policija otkrije i zapleni drogu, grupa neće izgubiti mnogo novca. Klan, prema nekim procenama, ima oko 15 ključnih članova i verovatno stotinak redovnih saradnika raštrkanih na nekoliko kontinenata - navodi se u istraživanju Krika. Klan je, prema policijskim podacima, u Peruu kupovao kilogram kokaina za 1.650 dolara (manje od 1.500 evra), a u Evropi ga prodavao za čak 35.000 evra, pa je zarada milionska.

- Članovi grupe Amerika poseduju nekretnine širom Srbije, noćne klubove, kockarnice, salone lepote, taksi kompaniju, turističko odmaralište i doniraju crkvama, pokazuju podaci poslovnog registra i katastra. Najveći deo novca odlazi na jednu od najpopularnijih planina u Srbiji - Zlatibor - piše Krik.

UBILI „KRTICU“ SREĆKA

l Početkom 2009. godine italijanska policija prisluškivala je razgovor u kojem je Miljanić ispričao Jakšiću da je saznao ko je „krtica“ u njihovoj organizaciji. Za izdaju je osumnjičen Milenko Lasković, koga su zvali Laki. Agent BIAe mu je objasnio da već duže vreme radi za policiju, koja mu je napravila kodno ime Srećko - po engleskom prevodu Laskovićevog nadimka.

- Špijuni zaslužuju da umru - rekao je tada Jakšić Miljaniću, prema saznanjima italijanske policije. Gotovo godinu dana kasnije, u noći 18. januara 2010, Lasković je upucan tri puta u glavu dok je parkirao „mercedes“ u Beogradu.

Inače, kao članove glavnog jezgra klana Amerika Srećko je 2001. godine imenovao Miletu Miljanića, za koga je rekao da je mozak grupe, Zorana Jakšića, Željka Maksimovića Maku, Slobodana Šolaju, Nešu Grgurovića, Slobodana Ðorđevića i njegovog brata Voju Ðorđevića, Ivana Delića, Duška Mićunovića, brata Brana Mićunovića, Veselina Raičevića Medu, brata bivšeg šefa Voje Amerikanca, Boška Radonjića i Boška Bojovića.

(Mondo/Kurir)