Crna hronika

DEVOJKA SPASENA IZ POŽARA U TEŠKOM STANJU: Opekotine su duboke, oglasili se lekari

Autor Tamara Sekulović

Povređena devojka leči se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Zvečanksoj ulici u Beogradu.

Požar na Dorćolu
Izvor: Kurir

U utorak je sve potresao prizor zapaljenog stana na desetom spratu na Dorćolu i hrabra akcija radnika na obližnjoj građevini koji su spasili devojku zarobljenu u plamenu.

Prema rečima lekara, maloletnica (15) je i dalje u teškom stanju i gotovo je sigurno da će joj biti potrebna transplantacija kože.

"Opekotine su duboke i njima je zahvaćeno oko 47 odsto kože", kaže dr Ljiljana Jovanović, hirurg ove klinike.

"Važno je da je sada u stabilnom hemodinamskom stanju i planiramo prvu operaciju. Naše procene su da će biti potrebno nekoliko intervencija da bi se zadobijene povrede u najvećoj mogućoj meri sanirale", dodala je doktorka.

Požar u višespratnici na Donjem Dorćolu izbio je juče oko 13 sati, a prouzrokovan je, prema dosadašnjim nezvaničnim informacijama, slavskom svećom koja je ostala upaljena kada je devojka otišla da se tušira. Osetivši dim koji dopire iz drugih prostorija, izašla je iz kupatila i zatekla jezivu scenu - vatra je već gutala nameštaj...

Istrčala je na terasu i počela da doziva upomoć...

"Gorim, gorim!", odjekivalo je naseljem. Njene povike, srećom, čuli su radnici sa obližnjeg gradilišta i odmah se dali u akciju.

"Kada je kolega došao da mi kaže da stan gori već su sa sobom imali uže i odmah smo krenuli ka zgradi... Ni u jednom trenutku nisam razmišljao ni o čemu drugom, sem da uđemo gore i nekako je spasemo. Otišli smo do njenih vrata i pokušali da ih obijemo ili provalimo, ali nismo uspeli", priča Pavle Gavura, građevinski radnik iz Pančeva koji je sa kolegama Lakijem Erešom, Nemanjom Držajić, Nikom Davidom i Nenadom Jankovićem spasio 15-godišnju maloletnicu koja je ostala zarobljena u zapaljenom stanu.

Vremena za razmišljanje nije bilo, moralo je da se raguje brzo i trezveno. Tako su došli na ideju da siđu kod komšije u stan ispod zapaljenog. Brzo su izašli na terasu, odakle su uspeli da uhvate devojku i snesu je na sigurno.

"Sreća je da je ona bila dovoljno prisebna. Rekao sam joj da mi veruje, da pređe sa druge strane i da se pusti, da ću je uhvatiti. Poslušala me je, tako je i bilo. Prešla je sa druge strane ograde i ja sam je dočekao. Spustili smo se na terasu i pokrili peškirima", priseća se Pavle.

Do tada su na lice mesta već stigle hitne službe. Oni su izašli iz stana, a na njihovo mesto došli su oni drugi heroji, u belim mantilima koji su odmah zbrinuli devojku.

"Nemam bliže informacije o njenom stanju, ali koliko znam danas bi trebalo da ima operaciju. Nadam se da će sve dobro proći i da će me ona uskoro sama pozvati da mi kaže da je dobro. Čuo sam se sa njenim ocem, on me je sinoć pozvao da mi zahvali", kaže Pavle.

(Mondo/Novosti/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi