U SPS BESNI

ZAVRŠILI U SPAVAĆIM SOBAMA VILE MIR! Haos među socijalistima zbog Ivkovića - ispričao šta su radili uoči HAPŠENJA SLOBE

Autor Marija Ivetić

Socijalisti su kivni jer je Branislav Ivković u seriji „Porodica“ prikazan kao heroj koji je zaslužan što je izbegnuto nasilje u Vili Mir.

Izvor: YouTube/Printscreen/Slaven Radovic

U Socijalističkoj partiji Srbije besni su na Branislava Ivkovića, nekadašnjeg člana Izvršnog i Glavnog odbora SPS. Socijalistima smeta predstavljanje Ivkovića kao nekakvog spasitelja, heroja u seriji „Porodica“, ali i to što je u medijima prihvatio takav status.

Jedni govore za njega da je izdajnik, jer je pristao na pregovore s Čedomirom Jovanovićem, a drugi navode da njegov značaj nije bio ni približno tako veliki kako on želi da predstavi.

Serija „Porodica“ ponovo je vratila u orbitu ulogu Branislava Ivkovića u događajima koji su prethodili hapšenju Slobodana Miloševića, pre 20 godina, u vili Mir. Ivković je prikazan kao čovek koji je, praktično, sprečio krvoproliće tih dana i sačuvao živote svih ljudi, kako u kući, tako i izvan nje. Iako niko ne spori pravo na umetničku slobodu tvoraca serije, čorbu je zakuvao i sam Ivković, koji je prilikom gostovanja na televiziji rekao da samo jedan detalj u seriji nije tačan - Miloševićevo mahanje pištoljem. Svoj značaj nije umanjio.

"Svi smo kivni na Ivkovića. Niko u stranci nema lepu reč za njega posle svega što se desilo. Deo ga i dalje smatra izdajnikom - veruju da nije trebalo da se pregovara i da Milošević nije smeo da se preda. Drugima smeta što je on prikazan kao nekakav spasitelj, čovek koji je sprečio krvoproliće i svima sačuvao živote", kaže izvor i dodaje:

"Preuzeo je zasluge za sve, a to ne da nije pošteno nego nije ni tačno. Trebalo je da se ogradi, da pomene i druge. Ovo je nečuveno!"

"Tako razmišljaju oni kojih nigde nije bilo kad je bilo teško, oni koji su se zavukli u rupe u zemlji i inostranstvu, a sada se Slobe rado sećaju, kad su izbori posebno".

Činjenica je da je Ivković tih dana bio jedan od retkih funkcionera koji je sve vreme bio uz Miloševića. I on sam je prozvao mnoge kolege rečima da su neki socijalisti, nakon saznanja šta se sprema (bivšem) predsedniku, završili ispod kreveta.

"Imali ste SPS u kom te večeri, pored pokojnog Živorada Igića, Slavice Đukić Dejanović i mene, nije bilo nikoga. Bili su poslanici, ali mnogi funkcioneri su završili ispod kreveta u spavaćim sobama, nasilno otišli u bolnice, porazboljevali se", izjavio je Ivković, ali i rekao da mu je pred vilom Mir, nakon haosa koji je izbio, prišao Čedomir Jovanović i rekao da vidi da je razuman čovek, te da treba da se nađu i reše situaciju da ne bude krvi.

Da Ivkovićeva uloga nije bila biti ili ne biti, smatra i Siniša Vučinić, funkcioner JUL.

"Bio sam tamo, on to gleda iz svog ugla. Da je Bane tamo svima spasao živote, sve on sam, to je malo previše. Pa i Slavica je bila tamo, pa ne kaže da je ona završila sve. I Dačić je bio ispred kapije, bile su tad narodne straže. Nije tačno da je zahvaljući njemu sprečeno krvoproliće, pa ne može jedan čovek... ", kaže Vučinić i ističe:

"Bane je imao časne namere, i njega su lagali. Sloba je sam doneo odluku da pristane na istražne radnje. Sloba i Mira su spasli živote ljudi tamo".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Kurir)